Preverjanje dejstev z Marekom Millerjem

Obvestilo

Preverjanje dejstev z Marekom Millerjem

Foto: Marek Miller, osebni arhiv

Katera digitalna orodja so nam lahko v pomoč pri preverjanju verodostojnosti podatkov, novic in posnetkov, ki jih najdemo v drugih medijih ali na družbenih omrežjih?

Veliko spletnih orodij za verifikacijo je prosto dostopnih, med njimi tudi orodja podjetja Google. V okviru programa Google News Initiative oz. Google News Lab organizirajo številne delavnice za novinarje, ki jih želijo seznaniti z različnimi orodji in jim olajšati njihovo uporabo.

Vabimo vas na dveurno delavnico v prostorih Društva novinarjev Slovenije v sredo, 17. aprila, ob 11. uri, na kateri boste na primerih iz medijske prakse spoznali orodja za verifikacijo virov, slik, video posnetkov, besedila in lokacije, kot so:

–         orodja za »obratno iskanje« fotografij;

–         Googlovi zemljevidi in Google Earth;

–         Googlov prevajalnik;

–         YouTube;

–         Picodash, who.is, The Wayback Machine, Suncalc, Video news debunker …

Delavnico bo vodil Marek Miller, sodelavec Google News Laba s 15-letnimi izkušnjami z delom v medijski industriji. Kot del ekipe enega izmed največjih regionalnih izdajateljev medijev na Poljskem (Polska Press Group) je imel priložnost spremljati proces digitalne transformacije tiskanih medijev. Je tudi večletni sodelavec medijske organizacije INMA (International News Media Association). Leta 2017 je bil štipendist medijskega inštituta Poynter.

Število mest je zaradi kakovosti dela omejeno. Prijavite se na naslov pisarna@novinar.com. Vaša prijava bo dokončno potrjena s povratnim sporočilom.

POJASNILO:

Delavnica bo v angleškem jeziku, je brezplačna in jo v celoti financira Google News Lab.

Društvo novinarjev nudi brezplačno logistično pomoč pri izvedbi delavnice.