Ustavno sodišče podaljšalo agonijo RTV Slovenija

Stališče

Ustavno sodišče podaljšalo agonijo RTV Slovenija

Upravni odbor DNSFoto: Robert Balen, Večer

V Društvu novinarjev Slovenije smo se zavzeli za uveljavitev novele Zakona o RTV Slovenija, ker smo prepričani, da obstoječi model upravljanja ne omogoča strokovnega, neodvisnega in profesionalnega dela javnega medija. Prav imenovanje trenutne sestave tako programskega kot nadzornega sveta je pokazalo vse možnosti za zlorabo sistema s strani vladajoče politike, ob imenovanju je to bila koalicija SDS in NSi.

Ustavno sodišče je danes uveljavitev zakona delno zadržalo; zadržalo je člene, ki omogočajo operativno vzpostavitev novega modela vodenja in upravljanja. V društvu novinarjev spoštujemo pravno državo, zato spoštujemo tudi večinsko odločitev ustavnega sodišča, vsebinsko pa delimo stališča ustavnih sodnic v ločenih mnenjih. Obrazložitev sklepa nas ni prepričala in se ob njej sprašujemo, ali ne bi moralo tudi ustavno sodišče v obrazložitvah dosegati določenih argumentacijskih standardov. Kot izhaja iz ločenih mnenj, bo začasno zadržanje povzročilo nove pravne zaplete in krizo vodenja RTV Slovenija, preprečitev katere naj bi bil velik razlog za zadržanje zakona.

Prepričani smo, da so nepopravljive posledice za RTV Slovenija že nastale, da nastajajo vsak dan in da bodo zaradi zadržanja zakona nastajale še naprej. Informativni program TV Slovenija ne dosega več standardov javnega medija, kar so glede na podatke o njegovi gledanosti prepoznali tudi gledalci. Ustvarjalci programov, ki stavkajo, so izpostavljeni nenehnim pritiskom nadrejenih. Posebej zaskrbljeni smo za položaj novinarjev na RTV Slovenija, ki se jim tako le podaljšuje agonija in svoje delo vse težje opravljajo, tako da bo imela odločitev tudi nepopravljive kadrovske posledice.

Zaradi politično motiviranih, nekompetentnih in škodljivih potez vodstva javna radiotelevizija ne opravlja več svojega poslanstva, izgublja ugled in postaja nerelevantna. Ohranjanje statusa quo, ki mu je odločitev ustavnega sodišča dodala le nova pravna tveganja, v nobenem primeru ne more biti ne v interesu države ne v interesu državljanov, še najmanj pa v interesu RTV Slovenija.

Glede na to, da je zadržanje zakona dejstvo, lahko v tem trenutku ustavno sodišče le pozovemo, da nemudoma nadaljuje razpravo in se javno zaveže, do katerega datuma bo opravilo končno presojo ustavnosti zakona.