Celjski Pipec spet zbada in nabada

Obvestilo

Celjski Pipec spet zbada in nabada

Celjski aktiv DNS že 50 let izdaja humoristično – satirični časopis Pipec. Prva številka je izšla 22. decembra leta 1963, tik pred tem okroglim rojstnim dnem pa je izšla letošnja številka, sicer 47. po vrsti.  Na 32 straneh se Pipec v besedi, sliki in karikaturi na humoren in zbadljiv način loteva ne le lokalnih , ampak tudi širših aktualnih družbenih tem. Med drugim razkriva, da v savinjski politični kuhinji nastaja nova vladna koalicija, kdo je ukazal medijem napad na zdaj že bivšega ministra Stepišnika, pa še marsikaj drugega:

»Najnovejša raziskava o religioznosti pri nas je pokazala, da smo Slovenci verni kot cerkvene miši,« ugotavlja Pipec, ki je opravil tudi primerjalno analizo dela prejšnje in zdajšnje vlade:

»Če prejšnja vlada je tako grešila,
da nam javne finance je sesulo,
sedanja končno red bo naredila:
blagajno bo pospravila  »v nulo«.«

In še:

»Najbolj znana slovenska zapornica dobro skriva leta.
Doslej so ji jih prisodili le  sedem in pol.«

Najbolj smešen stresni list na Slovenskem je dregnil tudi v številne lokalne zdrahe na Celjskem in nabodel njihove protagoniste.

Pipca že pet desetletij ustvarjajo novinarji, fotoreporterji in drugi avtorji iz celjske regije. Uredniški odbor že vrsto let vodi Franček Kramer – Frk. Med najbolj iskrivimi pisci pa je še vedno eden od ustanoviteljev in prvih urednikov časopisa Drago Hribar – Dihur, ki je ob letošnjem jubileju zapisal:

»…In če smo v socializmu se smejali,
v demokraciji smo spoznali,
da med humorjem prej-zdaj ni razlike,
različne so samo oblike,
ali drugačne kvečjemu resnice,
ki vedno tudi so motiv za vice.«

Pipec je tudi letos izšel v več kot 19.000 izvodih. Brezplačno so ga prejeli naročniki in kupci dnevnikov Delo, Novice in Večer v celjski regiji in bralci tednika Naš čas.