Cerjak ni primeren za nadzornika STA

Stališče

Cerjak ni primeren za nadzornika STA

Foto: Jaka Gasar, Dnevnik

V Društvu novinarjev Slovenije poslanke in poslance Državnega zbora RS (DZ) pozivamo, naj ne izglasujejo imenovanja odvetnika Radovana Cerjaka za novega nadzornika Slovenske tiskovne agencije (STA). Društvo se zavzema za visoke standarde spoštovanja kulture javnega dialoga in človekovega dostojanstva, ki jih Cerjak s svojimi žaljivimi in nedostojnimi izjavami ne izpolnjuje. Po našem mnenju je neprimeren tudi zaradi svojih stališč do slovenskih medijev, ki jim očita orkestirano delovanje v interesu »bivšega režima«.

Njegovo imenovanje je sicer treba presojati v kontekstu zakonodajnih sprememb na medijskem področju, ki jih je predlagala vladajoča stranka, in poskusa vzpostavitve političnega nadzora nad STA. Vlada namreč predlaga, da bi se imenovanje nadzornikov STA preneslo z absolutne večine DZ kar na samo vlado. Izbira Cerjaka pa jasno kaže na odnos aktualne vlade do STA in njeno željo, da si agencijo podredi skozi nadzornike, ki ne bodo naklonjeni nepristranskosti in kakovosti dela javne agencije, pač pa skrbi za interese največje vladne stranke.

Od vlade se pričakuje, da bo z večjo skrbnostjo in upoštevanjem osnovnega poslanstva nacionalne tiskovne agencije predlagala kandidate, ki so ne le nesporni strokovnjaki na svojem področju, ampak s svojim ravnanjem in javnimi izjavami ne zbujajo vtisa pristranskosti. V interesu Slovenije in njenega medijskega prostora je, da STA ostane kakovosten in nepristranski servis različnim medijem ne glede na vsakokratno aktualno izvršno oblast.