Imenovanje Urbanije na mesto odgovornega urednika informativnega programa Planet TV v posmeh novinarstvu

Stališče

Imenovanje Urbanije na mesto odgovornega urednika informativnega programa Planet TV v posmeh novinarstvu

Foto: Nebojša Tejić, STA

Imenovanje Uroša Urbanije na mesto odgovornega urednika informativnega programa Planet TV je v posmeh novinarstvu in poslanstvu zavezanosti javnosti.

Društvo novinarjev Slovenije je že julija 2022 ob imenovanju Urbanije na mesto direktorja Televizije Slovenija opozorilo na konflikt interesov in nespodobnost prehajanja iz političnega piara na odgovorne medijske funkcije.

Uroš Urbanija je na čelu vladnega urada za komuniciranje za več kot 300 dni prekinil zakonsko zahtevano financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije in jo skoraj spravil v stečaj. Reševati so jo morali ljudje z donacijami. Nepoznavanje televizijskega novinarstva je dokazal tudi s tako imenovanimi analizami poročanja programov RTVS. Na mestu direktorja Televizije Slovenija je vršil nedopustne pritiske na zaposlene, kar 38 jih je prejelo opomine pred odpovedjo zato, ker so izrazili solidarnost s kolegom. Standardi informativnega programa so v njegovem mandatu padli skupaj z gledanostjo, zaposleni so zahtevo po novinarski in uredniški avtonomiji izrazili s stavko.

Izvršni direktor Planet TV Pavel Stantchev je ob imenovanju Urbanije izrazil prepričanje, da bo novi odgovorni urednik skupaj z ekipo informativne oddaje Planet 18 to vodil v »nadaljnjo rast, saj gledalci želijo spremljati neodvisno, strokovno poročanje, na način, ki jim je blizu«. Sprenevedanje, ki mu ni para.

Upanje, da bo Planet TV pod uredniško taktirko Urbanije delal neodvisno in strokovno, v Društvu novinarjev Slovenije zato polagamo v novinarke in novinarje in jih pozivamo k doslednemu spoštovanju novinarskih standardov, zapisanih v Kodeksu novinarjev Slovenije. Ob tem izpostavljamo tudi njegov 28. člen: »Novinar ima pravico zavrniti delo, ki je v nasprotju s tem kodeksom in profesionalnimi standardi novinarskega poklica.«

Celoten kodeks je dosegljiv na spodnji povezavi. Predlagamo, da si ga temeljito prebere tudi Uroš Urbanija.

KODEKS NOVINARJEV SLOVENIJE