DNS obsoja napade na novinarje

Stališče

DNS obsoja napade na novinarje

Foto: Mojca Dumančič

V DNS odločno obsojamo današnji napad na ekipo Televizije Slovenija (TVS) na Trgu Evropa, ki povezuje Novo Gorico in Gorico. Za zdaj še neznani storilec je na ekipo med snemanjem prispevka o sožitju med prebivalci Gorice in Nove Gorice najprej kričal, pozneje pa z vozilom silovito zapeljal proti članu snemalne ekipe. Prisebni očividec, ki je opazil nevarnost, je zavpil snemalcu, ta pa je k sreči še pravočasno odskočil in jo odnesel brez poškodb. Skupila jo je kamera, ki je bila postavljena na  stojalu.

V DNS z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da je v zadnjem času vse več primerov, ko so slovenski novinarji tarča groženj in napadov, verbalnih in fizičnih. Današnji napad bi se lahko končal z najhujšimi posledicami.

Ne glede na motive napadov je dejstvo, da tovrstni dogodki ostanejo v podzavesti novinarjev, ki se vsakodnevno trudijo javnosti prikazati relevantne zgodbe. Si zares želimo družbe s servilnimi, nekritičnimi in ustrahovanimi novinarji?

Zaščita novinarjev in novinarske svobode je ključ do demokratične družbe. Že večkrat smo v društvu opozorili, da spodbujanju sovražnosti tlakujejo pot tudi nekateri, ki bi morali biti za zgled, a jih to ne ustavi, da ne bi skoparili z žaljivkami na račun novinarjev. Na žalost pa nekateri mediji te celo reproducirajo in tako še podpihujejo sovražnost v družbi.

Zato pozivamo k izogibanju širjenja sovražnosti, organe pregona pa, da naredijo vse, da ukrepajo zoper storilce.