Skrb zbujajoči napadi na postojnske novinarje

Stališče

Skrb zbujajoči napadi na postojnske novinarje

V Društvu novinarjev Slovenije z veliko zaskrbljenostjo spremljamo odnos postojnske oblasti do dela lokalnih novinarjev in dopisnikov s tega območja. Nekateri občinski svetniki, župan in ostali nosilci političnih funkcij namreč kolegice in kolege novinarje neprestano diskreditirajo s pavšalnimi in za politično, pa tudi siceršnje, besedišče nedostojnimi izrazi. Primerjave novinarskega dela z živalskim svetom, najstarejšo obrtjo na svetu, okrivljanje novinarjev za zmanjševanje BDP, pavšalne trditve, da skoraj nikoli ne poročajo resnično … vse to so hudi napadi na novinarsko avtonomijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti.

Po dostopnih podatkih nihče od postojnskih kolegov doslej ni bil v kakršnemkoli postopku, ki bi dokazal, da je karkoli od tega res.

Od nosilcev javnih funkcij v Postojni, pa tudi v drugih občinah, kjer se dogajajo podobni napadi na delo medijev, sicer ne moremo zahtevati bolj dostojnega obnašanja in prekinitve prakse nizkotnega komuniciranja z javnostmi, jih pa pozivamo, da v prihodnje konkretne primere novinarskega poročanja, s katerimi se ne strinjajo, raje prijavijo Novinarskemu častnemu razsodišču ali rednim sodiščem. Skratka institucijam, kjer štejejo argumenti. Obeh strani.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije