Društvo novinarjev nasprotuje politizaciji RTVS

Stališče

Društvo novinarjev nasprotuje politizaciji RTVS

Foto: rtvslo.si

V DNS smo že večkrat poudarili, da smo vedno pripravljeni sodelovati v konstruktivnih, resnih razpravah o medijski politiki in težavah slovenskega novinarstva. Žal menimo, da take razprave na današnji redni seji Odbora za kulturo ne moremo pričakovati, zato sporočamo, da se seje tudi tokrat ne bomo udeležili. Svoje stališče podrobneje utemeljujemo v nadaljevanju.

Na drugi točki dnevnega reda bo razprava o predlogu Priporočil za zagotovitev neodvisnega in nepristranskega delovanja RTV Slovenija, ki ga je pripravila skupina poslank in poslancev državnega zbora. V navedenih priporočilih nismo opazili nobenega konstruktivnega predloga, ampak le poskus politizacije (programa) javne radiotelevizije ter željo po razpravi o dvomih o nepristranskosti in verodostojnosti poročanja na javni radioteleviziji.

Menimo, da takšna razprava ne sodi v državni zbor. Po našem mnenju predstavlja grožnjo nepristranskosti poročanja, saj gre za poskus političnega vpliva na javno radiotelevizijo. Strinjamo se, da morajo novinarji spoštovati veljavno zakonodajo, Kodeks novinarjev Slovenije ter druga poklicna in etična merila. Vendar pa za opozarjanje na morebitne kršitve že obstajajo legalne poti in institucije.

V sklicu seje vidimo poskus absurdne politične intervencije, namenjene pritisku na novinarje javne radiotelevizije. V DNS smo zato odločeni, da legitimnosti kvazi javnim debatam, ideološkim bojem in nabiranju političnih točk, ki smo jim bili priča že na aprilski nujni seji odbora za kulturo, ne želimo več dajati.

Povabilo na sejo Odbora za kulturo zato odklanjamo. Še enkrat poudarjamo, da se bomo vedno odzvali na vabila k resnim in argumentiranim razpravam, ki so v interesu novinarstva.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije