EFJ zaskrbljena zaradi napadov na pravice sindikalnih zaupnikov

Stališče

EFJ zaskrbljena zaradi napadov na pravice sindikalnih zaupnikov

Evropska zveza novinarjev (EFJ), ki je največje združenje novinarjev v Evropi, je danes izrazila zaskrbljenost zaradi nedavnega poteka dogodkov v slovenskih medijih glede neprimerne odpustitve sindikalne zaupnice.

“Prepričani smo, da je ta precedens resna grožnja za pravno varnost in lahko resno ogrozi z zakonom zagotovljeno pravico do sindikalnega združevanja in delovanja, pa tudi novinarske dolžnosti, ki izhajajo iz z zakonom zagotovljene poklicne avtonomije,” je izjavil predsednik Evropske zveze novinarjev Arne König.

Sindikalno zaupnico Sindikata novinarjev Slovenije in glavno urednico revije Obrazi Almo Maruško Sedlar je delodajalec, medijska družba Salomon d.o.o. iz vplivne skupine Krater Media, odpustil v aprilu 2012. V Sloveniji in tudi ostalih evropskih državah je delovno pravna imuniteta sindikalnega zaupnika zagotovljena z zakonom, a delodajalec je našel način, kako ta zakon zaobiti in ji prekinil delovno razmerje zaradi znakov kaznivega dejana, in sicer ustrahovanja nadrejenih v družbi Salomon, oz. takoimenovanega mobinga.

Z odpustitvijo Alme Sedlar je delodajalec kršil zakon, ki predpisuje, da se sindikalnega zaupnika ne sme odpustiti brez soglasja sindikalnih organizacij in dokler mu nezakonito ravnanje, v tem primeru ustrahovanje ali mobing, ni dokazano. Kljub zakonski podlagi, pa je sodišče pred nekaj dnevi iz postopkovnih razlogov razsodilo, da v primeru Alme Sedlar načelo sindikalne imunitete ne velja, torej se nanj ni mogoče sklicevati. To pomeni, da se bo odslej lahko vsakemu sindikalnemu zaupniku v Sloveniji grozilo z odpovedjo in prekinitvijo delovnega razmerja, če si bo delodajalec izmislil zgodbo o kaznivem dejanju oziroma mu bo podtaknil znake kaznivega dejanja, kar pa je seveda resna grožnja za pravno varnost sindikalnih zaupnikov nasploh.

Novinarske organizacije skupaj z mediji menijo, da je tako dejanje delodajalca uperjeno proti sindikalni zaupnici z namenom, da bi preprečil njeno delovanje in posledično spodbujanje ostalih zaposlenih, da se borijo za svoje pravice in izražajo nezadovoljstvo s situacijo v podjetju.

“Menimo, da je situacija v Sloveniji postala zelo zaskrbljujoča in pomeni resno grožnjo za te pravice. Ne le, da je novinarka in sindikalna zaupnica zaradi odpovedi ostala brez sredstev za preživetje, ampak jo delodajalec hoče tudi diskreditirati in ji z vsemi sredstvi onemogočiti poklicno kariero z blatenjem v medijih, medtem ko je sodišče odločilo proti uveljavljanju osnovnega načela zaradi postopkovnih razlogov,” je incident komentiral König. “To je vsekakor kršenje načel in pravic sindikata in začetek kampanje zastraševanja vseh sindikalnih zaupnikov v medijih ali kjerkoli drugje nasploh.”

EFJ ostro obsoja tako vrsto delovanja proti sindikalnim zaupnikom in zagovarja pravico do neodvisnega novinarstva, kakor tudi pravice sindikatov in pravico do dostojnih delovnih pogojev. Prav tako podpira tudi njihove pridružene organizacije, kot sta Sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije, ki se zavzemajo za spoštovanje poklicnega delovanja in pravice, ki izhajajo iz tega. EFJ torej poziva, da se spoštujejo pravice do sindikalnega delovanja in da se nemudoma ustavi ustrahovanje sindikalnih zaupnikov, ki samo opravljajo svoje delo.

Marc Gruber, direktor European Federation of Journalists