Represija beloruskega režima nad novinarji se mora nehati

Stališče

Represija beloruskega režima nad novinarji se mora nehati

V Društvu novinarjev Slovenije se odzivamo na poziv kolegov iz Beloruskega združenja novinarjev (BAJ), Evropske zveze novinarjev (EFJ) in Mednarodne zveze novinarjev (IFJ) ter izražamo polno solidarnost in podporo beloruskim novinarjem, ki delajo v izredno težkih in nevarnih razmerah.

Novinarki televizije Belsat Katarino Andrejevo in Darjo Hulcovo je sodišče danes obsodilo na dve leti zapora zaradi domnevnega organiziranja in aktivnega sodelovanja v dejanjih, ki grobo kršijo javni red, kar naj bi zagrešili s poročanjem v živo z množičnih protestov proti Lukašenku. Priprti sta že od 15. novembra 2020, policija ju je aretirala, ko sta poročali s protesta v Minsku, na katerem je policija nasilno preganjala protestnike.

Združenje je v letu 2020 preštelo kar 477 aretacij novinarjev, 62 jih je doživelo nasilje, štirje časopisi so nehali izhajati, otežen je dostop do več kot 50 spletnih novičarskih portalov, novinarji pa so preživeli 1200 dni v zaporu. Represija se od začetka leta še dodatno stopnjuje s kazenskim preganjanjem novinarjev in medijskih delavcev, ki jim po besedah predsednika BAJ Andreja Bastunca grozi dolga zaporna kazen zaradi politično motiviranih obtožb. Poleg obsojenih Andrejeve in Hulcove je v zaporu trenutno še devet novinarjev.

V torek so iz BAJ sporočili, da je policija preiskala stanovanja vsaj tridesetih novinarjev in zagovornikov človekovih pravic, med njimi tudi predsednika, pravnika in tiskovnega predstavnika BAJ. Policisti so preiskali tudi pisarne združenja ter zasegli opremo in dokumente s podatki o članstvu.

Najostreje obsojamo vztrajno zatiranje svobode medijev v Belorusiji, nasilje, kazenski pregon novinarjev in napad na stanovsko organizacijo. Zahtevamo takojšnjo izpustitev vseh priprtih novinarjev in novinark v Belorusiji. Znova poudarjamo, da bi morala mednarodna skupnost z Evropsko unijo na čelu odločneje ukrepati zoper nedopustna dejanja avtoritarnega Lukašenkovega režima ter tako zaščititi novinarje in prebivalce Belorusije.