EU se mora odločno, ne le načelno odzvati na aretacijo beloruskega blogerja

Stališče

EU se mora odločno, ne le načelno odzvati na aretacijo beloruskega blogerja

Foto: osebni arhiv

Beloruske oblasti so včeraj, 23. maja, preusmerile civilno letalo, ki je letelo med Grčijo in Litvo, in ga prisilile, da je pristalo v Minsku. Tam so varnostni organi aretirali blogerja Romana Protaseviča, ustanovitelja opozicijskega informativnega kanala Nexta, ki ga beloruske oblasti označujejo za skrajno organizacijo. Evropska humanistična univerza v Vilni je sporočila, da so pridržali tudi njihovo študentko Sofio Sapega, ki je potovala s Protasevičem.

V Društvu novinarjev Slovenije nedopustna dejanja beloruskega režima najostreje obsojamo in zahtevamo takojšnjo izpustitev aretiranega blogerja, študentke ter 28 drugih novinarjev in medijskih delavcev, ki so trenutno pridržani v Belorusiji. Iz Evropske zveze novinarjev so v današnji izjavi opozorili, da se je v nekaj dneh število novinarjev za zapahi skoraj podvojilo, kar kaže, da se represija v državi le še stopnjuje.

Mednarodna skupnost že od lanskega avgusta spremlja nedopustna dejanja beloruskih oblasti in represivnih organov, ki vztrajno zatirajo ne le medijsko svobodo, ampak tudi temeljne človekove pravice državljanov Belorusije, na kar se neprestano odzivajo in opozarjajo organizacije, ki se zavzemajo za človekove pravice in medijsko svobodo. Pričakujemo, da bo Evropska unija končno resno vzela številne pozive k ukrepanju proti represivnemu režimu Lukašenka ter se na nedopustno preusmeritev letala in politično motivirane aretacije odzvala z odločnimi in konkretnimi ukrepi, ne le načelnimi obsodbami.