Event Registry: Novinarjem lajša delo z umetno inteligenco

Novice

Event Registry: Novinarjem lajša delo z umetno inteligenco

Matej SimičFoto: Matej Povše

Si predstavljate, da bi imeli vse podatke in interpretacije o dogodkih, kot je mejni spor s Hrvaško, na enem mestu? To z umetno inteligenco, ki pregleduje več kot 30 tisoč medijskih virov v 15 tujih jezikih, omogoča spletna aplikacija Event Registry. Razvil ga je Institut “Jožef Stefan” v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo (STA).

Spletno orodje pregleduje novice prosto dostopnih spletnih medijev, tudi nekaterih slovenskih. Z umetno inteligenco obdela veliko množico podatkov in na podlagi tega ugotovi, kateri prispevki govorijo o isti temi. Te poveže v skupke informacij o nekem dogodku in jih uvrsti v eno od šest tisoč kategorij. To novinarjem po vsem svetu omogoči bogatejšo bazo podatkov in lažji, predvsem pa hitrejši dostop do informacij, je na Medijski beri razložil Aljoša Rehar, eden od snovalcev projekta na STA.

Event Registry uporabniku ponudi osnovne podatke, kot so denimo čas in kraj dogodka, podatke o organizatorju ter ključnih osebah. V priponki uporabniku omogoči dostop do vseh zbranih prispevkov različnih medijev na enem mestu. »To novinarjem pomaga pri celovitejšem zajemanju teme in obravnavi vseh vidikov problematike. Hkrati pa novinarjem prihrani čas pri pregledovanju na stotine virov in novic,« je povedal Rehar.

FNF17_cetrtek_017-1024x683 (1)

Pri STA v raziskovalne namene prispevajo skupke novic, ki jih vnesejo v sistem, razvrščene po posameznih kategorijah, kot so politika, gospodarstvo, šport. Sistem jih predela in si zapomni skupne značilnosti prispevkov znotraj določene kategorije. Nove prispevke na podlagi podobnosti s starejšimi, že kategoriziranimi prispevki, uvrsti v posamezne kategorije. Proces učenja sistema je tako stalen, rezultat pa vedno boljši, je razložil Rehar.

Samodejno do vizualizacij

Sistem tudi samodejno izriše vizualizacije podatkov za bralce – grafike, upodobitve, zemljevide, grafe. Uporabna funkcija te aplikacije pa je še pregled dogodkov dneva, poudarja Rehar. »Gre za hiter in enostaven dostop do najbolj pomembnih dnevnih dogodkov, ki so razdeljeni po krovnih kategorijah. Poda informacije tudi o tem, kaj se dogaja v svetu in kako o njih poročajo v Sloveniji,« pravi Rehar.

Na STA je aplikacija pri urednikih zelo priljubljena, saj jim omogoča sledenje prispevkom – torej, v kakšni meri jih naročniki spremljajo in koliko prispevke uporabljajo, je razložil sogovornik. Projekt je letos postal startup podjetje, ki se je predstavilo tudi drugim večjim medijskim hišam po Sloveniji.

event

Aplikacijo uporabljajo po vsem svetu. Foto: Event Registry

Napovedoval bo prihodnost …

Sistem za zdaj novice le samostojno povzema, ena od poti, kamor pa se še lahko razvije, je zmožnost napovedovanja dogodkov. »Z analizo velike količine novic bo sistem poskušal na podlagi tega, kar se je zgodilo v preteklosti, napovedati kaj se bo zgodilo naslednjič v podobni situaciji,« je povedal Rehar.

Zdaj zna večina novinarjev oceniti, kakšne posledice bo imel denimo odstop nekega ministra. A sistem se bo, ko se bo enkrat tega naučil, po njegovih napovedih razvil do mere, ki je človek ni sposoben doseči. Če lahko novinar danes napove 80 odstotkov posledic določenih sprememb, ga bo stroj opozoril še na manjkajočih dvajset odstotkov. Sedaj izbira novice, zapisane v petnajstih različnih jezikih, kmalu pa bo podpiral analiziranje novic v še petnajstih novih.

… a novinarjev ne bo izpodrinil

Se spletna aplikacija razvija v smer lajšanja dela ali bo kdaj prišel do točke, da bo delo novinarja nadomestil? Sistem samodejno, brez človekove pomoči, naredi nekaj, kar je časovno potratno ali za novinarja rutinsko, sistem pa bi radi razvili do te mere, da bi bil usposobljen za samodejno pisanje novic. A Rehar pravi, da bo to novinarjem delo olajšalo, gotovo pa ne zamenjalo.

Že res, da Event Registry analizira novice iz 30 tisoč največjih svetovnih spletnih medijev, a kljub temu ne bi smel spregledati festivala Naprej/Forward, zatrjuje Rehar: »Če bo o festivalu poročal kak medij, ki je vključen v mrežo, bi tudi ta novica morala biti v sistemu.«