Svetniki in vodstvo RTV Slovenija prezrli argumentirane pomisleke kolektiva

Stališče

Svetniki in vodstvo RTV Slovenija prezrli argumentirane pomisleke kolektiva

Kolektiv IP TV SlovenijaFoto: Gašper Andrinek

Programski svet je včeraj, 29. novembra 2021,  potrdil Programsko-produkcijski načrt (PPN) za leto 2022. Zanj je glasovalo 17 od 26-ih prisotnih programskih svetnikov, proti pet, štirje pa so se vzdržali. Tako so svetniki in vodstvo popolnoma prezrli pozive in resne argumentirane pomisleke kolektiva informativnega programa, da bodo z novim PPN-jem marginalizirani Informativni program Televizije Slovenija, torej informativne vsebine v javnem interesu. 94 odstotkov zaposlenih v informativnem programu je programski svet pozvalo, naj premisli o predlogu PPN 2022 in predlog vodstva zavrne.

Žal je prevladal argument moči in ne moč argumentov. Zahvaljujemo se, da so nas pri naših prizadevanjih podprli kolegi iz drugih enot RTV-ja, stanovske organizacije, sindikati, strokovna javnost, predstavniki civilne družbe in nevladnih organizacij ter s pismi podpore tudi naši gledalci in nam s tem izkazali zaupanje. Skušali smo namreč ohraniti relevantne informativne vsebine tam, kjer so gledalci nanje navajeni, to pomeni v ustaljenih terminih na prvem sporedu.

Vodstvo nas je po sprejetju PPN-ja povabilo k dialogu, a ker je PPN sprejet, vsebinske spremembe skorajda niso več mogoče.

Seveda bomo kot doslej konstruktivno iskali rešitve, da preprečimo dolgoročno škodo za RTV Slovenija, tudi dialoga z vodstvom ne zavračamo.

Pogovori in poskusi vzpostavitve dialoga so sicer potekali ves čas, naši predlogi so bili popolnoma jasni, a vodstvo jih večinoma ni upoštevalo.

Vodstvo je danes sporočilo, da bo za v. d. odgovornega urednika imenovalo Jadranko Rebernik, ki, kot je na tiskovni konferenci dejal v. d. direktorja TV Slovenja dr. Valentin Areh, PPN-ja ne podpira, ampak mu tudi ne nasprotuje.

V kolektivu informativnega programa od v. d. odgovornega urednika pričakujemo jasno vizijo, na podlagi tega se bomo izrekli o podpori vršilki dolžnosti odgovornega urednika. Ustvarjalci informativnih vsebin bomo ne glede na spremembe še naprej zasledovali javni interes ter visoke profesionalne in produkcijske standarde.

Kolektiv Informativnega programa Televizije Slovenija