Evropske parlamentarce pozivamo k zaščiti žvižgačev

Stališče

Evropske parlamentarce pozivamo k zaščiti žvižgačev

Društvo novinarjev Slovenije se pridružuje novinarskim in civilnodružbenim organizacijam po Evropi, ki evropske parlamentarce pozivajo, naj jutri (24. oktobra) podprejo zaščito žvižgačev na ravni Evropske unije.

Evropski parlament bo jutri razpravljal o poročilu Virginie Rozièré o zaščiti žvižgačev, ki prepoznava tesno povezavo med preiskovalnim novinarstvom in žvižgači ter njihovo ključno vlogo pri informiranju javnosti. Poudarja tudi pomembnost zaščite novinarskih virov. Če bodo poslanci poročilo sprejeli, to lahko vodi k oblikovanju konkretnih oblik zaščite žvižgačev na ravni EU.

Posamezniki, ki v imenu zaščite javnega interesa poročajo o škodljivih praksah znotraj javnih institucij in zasebnih podjetij, so ključni za razkrivanje korupcije. Novinarska skupnost zagovarja enako raven zaščite žvižgačev, ne glede na to, ali informacije razkrijejo znotraj institucij, podjetij ali javno. Nesprejemljivo je, da so posamezniki, ki opozorijo na nepravilnosti, deležni šikaniranja, izgube službe ali sodnega pregona.

Poročilo se zavzema za zaščito žvižgačev tudi v primerih, ko nimajo druge možnosti, kot da se pri poročanju o nezakonitih ali škodljivih dejanjih obrnejo neposredno na javnost. Obstaja nevarnost, da poročilo ne bo sprejeto prav v tem delu, saj to ni v interesu velikih korporacij. Slovenske poslance v Evropskem parlamentu zato še posebej pozivamo, da se zavzamejo za najširšo zaščito žvižgačev. Kot pravi Renate Schroeder, direktorica Evropske zveze novinarjev, »bo imel Evropski parlament jutri možnost, da se odloči, ali bo dal prednost javnemu interesu pred interesom podjetij«.