Hrvaške institucije naj zaščitijo Borisa Dežulovića

Stališče

Hrvaške institucije naj zaščitijo Borisa Dežulovića

Foto: Matej Povše

Dolgoletni hrvaški novinar in kolumnist Boris Dežulović je po objavi kolumne z naslovom »Jebo vas Vukovar« na spletnem portalu N1 Hrvaška deležen številnih groženj in napadov. Javno so ga obsodili tudi na hrvaškem ministrstvu braniteljev in župan Vukovarja. Nekateri zahtevajo odvzem njegovega hrvaškega državljanstva, objavljen je bil njegov hišni naslov, deležen je bil tudi groženj s smrtjo.

Kot pišejo novinarski kolegi s Hrvaške, to ni prvič, da je Dežulović postal tarča napadov zaradi svojega pisanja, saj že več let naslavlja pomembne in občutljive teme v hrvaški družbi. Tudi sam je po objavi kolumne povedal, da je takšen odziv pričakoval.

Sovražne razmere za novinarstvo in novinarje na Balkanu so že več let del vsakdana. Še posebej skrbi, ko se pozivanje na linč novinarja in napadi na svobodo govora institucionalizirajo, kot se dogaja na Hrvaškem (ter tudi drugod na Balkanu, vključno s Slovenijo).

Zato se Društvo novinarjev Slovenije pridružuje obsodbam hrvaških kolegov ter pozivom, da hrvaške institucije zaščitijo novinarje in javno obsodijo takšno obnašanje ministrstva braniteljev in župana Vukovarja ter novinarjem omogočijo opravljanje njihovega dela brez strahu, da bi bili pri tem ubiti.

Pri mreži SafeJournalists, ki združuje več kot 8200 medijskih profesionalcev na Zahodnem Balkanu, še poudarjajo, da so napadi na novinarje tudi napadi na javni interes, demokracijo in pravice vseh državljanov.