Upamo, da je agonija STA končana

Stališče

Upamo, da je agonija STA končana

Foto: Robert Balen, Večer

V Društvu novinarjev Slovenije lahko le upamo, da je agonija Slovenske tiskovne agencije (STA) z današnjim podpisom pogodbe končana. Ne glede na to ne moremo posebej slaviti, da se je vlada po 312 dneh izčrpavanja agencije končno odločila spoštovati zakonodajo in STA plačati opravljanje javne službe. Ne pozabimo, da se je Urad Vlade RS za komuniciranje (Ukom) v imenu vlade za to potezo odločil tik pred odločitvijo sodišča v tožbi STA za zapadle terjatve do države. S tem se je izognil nedvoumni presoji sodišča, ali je bila prekinitev financiranja neupravičena in nezakonita.

V društvu smo v začetku meseca zagnali drugi krog kampanje #zaobSTAnek, v katerem se je skupaj z donacijami, nakazanimi na TRR društva od julija do oktobra, nabralo že več kot 100.000 evrov za pomoč STA. Prepričani smo, da je tudi izjemen odziv v donacijski kampanji, s katerim je javnost jasno povedala, da agencijo potrebuje in podpira, pomenila dodaten pritisk na odločevalce, da vendarle znova vzpostavijo financiranje javne službe obveščanja. Zahvaljujemo se vsem, ki ste bili ponovno pripravljeni donirati za rešitev STA pred zlomom. Vsa zbrana sredstva bomo nakazali STA, ki bo sama presodila, kako jih bo porabila.

V društvu novinarjev ne moremo natančneje komentirati dogovora med STA in Ukomom, ker njegove vsebine ne poznamo. Poudarjamo, da je podlaga za podpis pogodbe lahko le zakon in ne vladna uredba. Po mnenju društva novinarjev in številnih pravnikov je namreč uredba nezakonita, v obrazložitvi zavrnitve začasne odredbe veljavnosti vladne uredbe pa je tudi vrhovno sodišče zapisalo, da za leto 2021 financiranje STA omogoča sedmi protikoronski zakon neposredno in brez podpisa pogodbe. Nesprejemljivo bi tudi bilo, da bi določila pogodbe drastično posegla v način vrednotenja, financiranja in uporabe servisa, ki ga STA ponuja. Več prosto dostopnih vsebin in storitev STA, kar zahteva vlada, bo imelo za posledico zmanjšanje komercialnih prihodkov. Razdiranje ravnotežja med javnimi in komercialnimi prihodki, ki je STA v preteklem desetletju omogočilo razvoj in končnim uporabnikom ponudilo izredno kakovosten javni servis, je zelo tvegano. Seveda, če želi STA ohraniti enako število zaposlenih in enako kakovost produkta. Prav tako financiranje po novo podpisani pogodbi ne sme biti pogojevano z mesečnim nadzorom Ukoma nad opravljanjem javne službe, ki ga zakon o STA ne predvideva. Takšen nazdor lahko pomeni grožnjo uredniški neodvisnosti STA. V društvu novinarjev zato z veliko zadržanostjo in previdnostjo spremljamo danes sprejeti dogovor. Težko je verjeti, da je vlada po letu neizprosnega izčrpavanja agencije kar naenkrat postala odgovorna in dobronamerna ustanoviteljica.

Kot so zapisali že sodelavci STA, pa je agencija že plačala visoko ceno tudi, če so vsi strahovi odveč. Razdrta je ekipa agencije in zavrt njen razvoj. Okrevanje bo dolgotrajno. Sodelavci so bili podvrženi neusmiljenim in zavržnim napadom na družbenih medijih in v izjavah politikov. Kot novinarji, še posebej agencijski, so plačali najvišjo možno ceno, sami so postali zgodba. Ne glede na nemogoče razmere njihova kredibilnost in profesionalnost nikoli ni bila pod vprašajem.