Stanje je še vedno zelo resno!

Stališče

Stanje je še vedno zelo resno!

Foto: Anže Malovrh, STA

V Društvu novinarjev Slovenije s previdnostjo sprejemamo odstranjen napis STAnje = resno od kolegov s Slovenske tiskovne agencije. Veseli nas, da lahko uredništvo končno zadiha, a se zavedamo, da so razmere v večini slovenskih medijih zelo resne. Napis stanje = resno bi tako lahko izobesili na fasade številnih slovenskih medijev. Od novih prostorov uredništva Večera, ki se seli v najem k mariborskemu županu, številnih drugih tiskanih, lokalnih, regionalnih medijev, do zgradbe RTV Slovenija, kjer so včeraj sprejeli programsko-produkcijski ter finančni načrt.

Ob tem se pridružujemo opozorilom nekaterih uredništev in odgovornih urednikov glede skrbi za program in dopisniško mrežo javne radiotelevizije. Od ustanovitelja pričakujemo, da nemudoma zagotovi stabilno in ustrezno sistemsko financiranje. Od uprave pa pričakujemo, da bo finančni načrt zagotavljal kakovosten program in razvoj. 

Stanje je v medijih več kot resno, četudi tega z napisi in javnimi protesti kolegi ne izražajo. Številni novinarji se vsak dan znova borijo za to, da lahko na prvo mesto postavijo osnovno nalogo novinarstva, in to je obveščanje javnosti o dogodkih v javnem interesu.

Predsednik DNS Gašper Andrinek je od odgovornega urednika STA simbolično sprejel napis STAnje = resno. Zaposleni agencije so ga odstranili po tem, ko je vlada na včerajšnji seji potrdila pogodbo o opravljanju javne službe STA.