Informacijsko oblikovanje 1 na 1 z Maxom Gadneyjem

Obvestilo

Informacijsko oblikovanje 1 na 1 z Maxom Gadneyjem

Foto: Moleitau

V sredo, 21. oktobra, ob 11.30 pripravljamo delavnico in debato z Maxom Gadneyjem, informacijskim oblikovalcem iz Velike Britanije, ki je kot dolgoletni design direktor pred leti “postavil na noge” spletno mesto BBC News in s tem angleški javni televiziji prislužil številne nagrade.

Gadney je z BBC-jem sodeloval vse od leta 1999 kot urednik večplatformnih vsebin na BBC, BBC2, BBC4 ter vodja ekipe za oblikovanje in uporabniške izkušnje na spletišču BBC News. Rezultat: nekateri projekti BBC Vision so vključeni v stalno zbirko MoMa NYC, BBC News pa je prejel več nagrad Webby za najboljše novičarsko spletišče in nagrado predsednika organizacije Society of News Design za informacijsko oblikovanje.

Leta 2011 je Gadney skupaj s partnerjema ustanovil agencijo After the Flood, ki se ukvarja z vizualizacijo podatkov in informacij za javne in zasebne naročnike (med njimi so BBC, britanska vlada in Google).

Na Društvo novinarjev Slovenije smo Gadneyja povabili, ker je vizualizacija (velike količine) podatkov in njihov pregleden prikaz na različnih platformah, sicer z nekajletnim zamikom, vse bolj aktualna tudi v slovenskih medijih. V zadnjih letih so nekatera uredništva na tem področju naredila ogromno, še vedno pa se pri izdelavi vizualizacij številni srečujemo z različnimi težavami in omejitvami.

Srečanje je zastavljeno kot debata z gostom, skozi katero bomo s pregledom primerov iz (slovenske) prakse poskušali razrešiti čim več vprašanj, dilem in težav, s katerimi se oblikovalci infografik, novinarji in uredniki srečujemo pri svojem delu.

  • termin: sreda, 21. oktober, 11.30 do 13.30
  • lokacija: sejna soba DNS, Vošnjakova 8
  • brezplačno, obvezna prijava

Število mest je zaradi formata dogodka omejeno; obvezne so prijave.

Poleg prijave nam lahko posredujete tudi kak konkreten primer iz svojega uredništva, ki bi ga želeli predstaviti na debati, ali pa konkretno vprašanje oziroma problem, s katerim se srečujete pri delu s podatki.

Gadney v Slovenijo prihaja kot gost 7. bienala vidnih sporočil Slovenije. Njegovo predavanje z naslovom Poštenje in rentgenski žarki: zakaj informacijsko oblikovanje ne sme lagati, boste lahko brezplačno poslušali v torek, 20. oktobra, ob 13.00 v veliki dvorani Kina Šiška.

Foto