Delavnica: Digitalna orodja za novinarje

Obvestilo

Delavnica: Digitalna orodja za novinarje

Foto: Sam Stewart, osebni arhiv

Nove tehnologije omogočajo bliskovito in množično širjenje informacij, s katerimi niso zasuta le občinstva, temveč tudi medijski ustvarjalci. Iz množice informacij moramo izluščiti tiste, ki so točne in preverjene. Informacije do nas ne prihajajo le v besedilni obliki, temveč tudi v obliki fotografij ali videoposnetkov. Za ugotavljanje njihove pristnosti so nam na voljo različna digitalna orodja.

V sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani pripravljamo delavnico o uporabi digitalnih orodij za preverjanje informacij, ki bo v torek, 16. oktobra, od 9. do 13. ure v prostorih društva na Vošnjakovi 8 v Ljubljani. Naš gost bo strokovnjak za digitalne medije Samaruddin Sam Stewart, ki kot neodvisni svetovalec po vsem svetu vodi delavnice uporabe digitalnih orodij v novinarstvu, izvaja pa tudi izobraževanja o trendih na področju digitalizacije medijev.

Na delavnici bomo spoznali digitalna orodja, ki nam koristijo pri preverjanju informacij in posnetkov, ki jih najdemo na spletu:

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Število mest je zelo omejeno. Obvezna je prijava na naslov pisarna@novinar.com do nedelje, 14. oktobra, oz. do zapolnitve mest. Prosimo, da se prijavite le, če se boste udeležili celotne delavnice. Če se delavnice kljub prijavi ne boste mogli udeležiti, nam to do 15. oktobra sporočite na navedeni naslov.

Samaruddin »Sam« Stewart je novinar in strokovnjak za medijsko tehnologijo, ki biva v Kaliforniji.  Stewart izvaja izobraževanja za program Društva poklicnih novinarjev SPJ Training Program v sodelovanju z Google News Initiave, ki je v zadnjih dveh letih izvedla izobraževanja za več kot 15.000 ameriških novinarjev v 48 ameriških zveznih državah. Je prejemnik štipendije Knight Foundation Prototype Grant za inovativno delo pri preverjanju vizualnih vsebin v novinarstvu in štipendije John S. Knight za novinarstvo na Univerzi Stanford, kjer se je v raziskavah osredotočil na tehnološke rešitve za preprečevanje širjenja lažnih informacij. Zasedal je vodstvene in uredniške položaje pri Aol News, Agence France-Presse in The Arizona Republic. Kot medijski strokovnjak je sodeloval v programu State Departmenta Franklin Fellow, kjer je nudil strateško svetovanje na področju odnosov z mediji. Ima magisterij s Srednjeevropske univerze v Budimpešti ter diplomo in magisterij fakultete za novinarstvo Walter Cronkite na Državni univerzi v Arizoni. Sodeluje tudi v Fulbrightovem programu Specialist Roster in je član komisije za umetnost v kalifornijskem okrožju San Mateo. Kariera ga je odpeljala v več kot 80 držav na šestih celinah, najbolj pa ceni čas, ki ga preživi doma z ženo in hčerko.

Izvedbo delavnice je omogočilo Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani.