Ivo Štandeker: V spomin in opomin!

Iz medijev

Ivo Štandeker: V spomin in opomin!

V Sarajevu so obeležili 20. obletnico smrti novinarja Mladine Iva Štandekerja, ki je bil ubit med poročanjem iz obleganega Sarajeva v začetku vojne v BiH leta 1992. Spominske slovesnosti so se udeležili sarajevski župan, slovenski veleposlanik v BiH, predstavniki Društva novinarjev Slovenije in drugi.

Zbrane na slovesnosti, ki jo s položitvijo venca na spominsko ploščo Štandekerju sicer pripravljajo vsako leto, so nagovorili župan Sarajeva Alija Behmen, slovenski veleposlanik Andrej Grasselli in predsednik DNS Matija Stepišnik.

Njegova smrt tukaj pred 20 leti je bila odraz nečlovečnosti vojne. Izkrvavel je, ne da bi mu bila nudena ustrezna pomoč,” je dejal veleposlanik Grasseli.

Župan Behmen pa je dejal da so vojno v obleganem Sarajevu preživeli tudi zaradi pogumnih mladeničev in mladenk, ki so o dogodkih v BiH obveščali svet. Pri tem je spomnil tudi na več kot 11.000 žrtev obleganja Sarajeva.

Dejal je tudi, da čeprav je od tedaj minilo že 20 let, se je dobro spomniti tedanjih dogodkov. “Ne zaradi revanšizma, ampak da bi širili mir in človečnost med ljudmi,” je dejal Behmen.

Stepišnik je spomnil tudi na druge vojne poročevalce in na dejstvo, da je samo letos pri opravljanju svojega poklica umrlo že 19 novinarjev, “Ivovih in naših kolegov“. “Brez njih bi bila na primer danes Sirija kot trenutno najbolj kruto vojno žarišče, pogreznjena za vse nas v informacijsko temo in režimsko propagando,” je dejal.

Venec na spominsko ploščo je položil tudi tedanji urednik Mladine Robert Botteri, prisotni pa so bili še predstavniki slovenskega društva Cankar v Sarajevu, predstavniki Slovenske vojske ter predstavniki društva novinarjev BiH in vojnih veteranov v BiH.

Spominsko ploščo Štandekerju so leta 1997 postavili na kraju, kjer je bil ob srbskem obstreljevanju sarajevskega naselja Dobrinja 16. junija 1992 huje ranjen. Štandeker je še isti dan podlegel poškodbam.

Poleg njega je bila v napadu ranjena tudi ameriška fotoreporterka Sterna in Newsweeka Jane Schneider. Kot je kasneje povedala za medije, sta želela priti do točke, od koder bi lahko fotografirala bližnjo vzpetino Mojmilo, kjer naj bi bili utaborjeni srbski vojaki.

Tankovska granata, ki je priletela med njiju, je ranila oba in odpeljali so ju v bolnišnico na Pale, kjer je Štandeker po nekaj urah umrl. Tamkajšnji mediji so poročali, da so ga poskušali prepeljati v sarajevski klinični center, a so vojaške oblasti bosanskih Srbov pri barikadi na Mojmilu to preprečile in ranjenega novinarja prepeljale na Ilidžo ter od tam proti Palam. Med to potjo pa naj bi Štandeker podlegel poškodbam.

Ivo Štandeker se je rodil 22. avgusta 1961 v Mariboru, med vojno na območju nekdanje Jugoslavije pa je po koncu vojne v Sloveniji poročal tudi iz obkoljenega Vukovarja in Dubrovnika. Med januarjem 1987 in junijem 1992 je, razen nekaj tekstov v Ekranu in Problemih, objavljal v tedniku Mladina. Umrl je star 30 let, po smrti pa ga je slovensko predsedstvo leta 1992 posthumno odlikovalo s častnim znakom svobode.

Na spominski plošči na Dobrinji je vklesan stavek iz njegovega zadnjega poročila: “Rad imam mesta, ne pa tudi tistih, ki jih uničujejo“.

Objavila Slovenska tiskovna agencija, avtorja Mihael Šuštaršič in Vesna Rojko.