Jure Tepina dobitnik nagrade CEI SEEMO za izjemne zasluge v raziskovalnem novinarstvu

Novice

Jure Tepina dobitnik nagrade CEI SEEMO za izjemne zasluge v raziskovalnem novinarstvu

Foto: 24ur.com

Jure Tepina in Azra Husarić Omerović sta dobitnika letošnje CEI SEEMO nagrade za izjemne zasluge v raziskovalnem novinarstvu, ki jo podeljujeta Srednjeevropska pobuda (CEI) in Organizacija za medije Jugovzhodne Evrope (SEEMO). Posebno omembo žirije prejmeta ukrajinski novinar Taras Zozulinskyy in ekipa Slidstvo.Info.

Slovesna podelitev nagrad bo potekala 14. novembra 2023 med forumom za medije Jugovzhodne Evrope (SEEMF) v Tirani, Albanija.

Žirija je v obrazložitvi nagrad in pohval zapisala:

Jure Tepina, novinar in urednik spletnega portala 24ur.com pri PRO PLUS, vodilnem slovenskem multimedijskem podjetju, je zmagovalec v kategoriji “Profesionalni novinarji”. Tepina ima dolgoletne izkušnje kot poročevalec o obrambi in vojnah, pokrival je spopade na Bližnjem vzhodu, v Afganistanu in v Ukrajini. Bil je slovenski poročevalec, ki je v prvem tednu ruske invazije dosegel oblegani Kijev. Obiskal je prizorišča zločinov v Borodyanki, Buchi, Irpinu in potoval v Kherson, kjer je poročal o zgodbah ruskih mučilnic in metodah zasliševanja nedolžnih civilistov. Žirija je prepoznala njegovo predanost odkrivanju zgodb iz raznolikih in zahtevnih okolij v različnih vojnih conah, s poudarkom na izkušnjo v Ukrajini.

Azra Husarić Omerović, diplomantka novinarstva na Univerzi v Tuzli in trenutno novinarka pri BIRN BiH, deluje kot sodna poročevalka in je vodilna v kategoriji “Mladi profesionalni novinarji”. Njeno novinarsko delo se osredotoča na varstvo človekovih pravic, pravice otrok z razvojnimi težavami, pa tudi na sovražni govor, diskriminacijo in volilne nepravilnosti. Žirija je pohvalila njen raziskovalni prispevek, ki je privedel do zgodbe o skupini samooklicanih zdravilcev, ki je pripeljala do tragične smrti, kot dragocen primer predanosti odkrivanju manj znanih zgodb v sodobnem in multimedijskem formatu.

Ob upoštevanju visoke kakovosti prijav je žirija odločila, da podeli tudi dve posebni omembi:

Taras Zozulinskyy, predsednik upravnega odbora novinarskih preiskav “Detectives”, je bil pohvaljen za obsežno novinarsko delo, dokumentiranje vojnih zločinov med rusko agresijo na Ukrajino, v sodelovanju z več mediji in organizacijami za človekove pravice. Ekipa Slidstvo.Info je bila pohvaljena za visoko strokovno delo pri razkrivanju korupcije na Ukrajini, kar je privedlo do več izjemnih raziskovalnih dokumentarcev.