Podpiramo uredništvo Večera, ki nasprotuje neodgovorni potezi lastnika

Stališče

Podpiramo uredništvo Večera, ki nasprotuje neodgovorni potezi lastnika

Foto: DNS

V Društvu novinarjev Slovenije z začudenjem in zaskrbljenostjo spremljamo potezo lastnikov časnika Večer o selitvi mariborskega uredništva iz poslovne stavbe na Ulici slovenske osamosvojitve v prostore podjetja, ki je v lasti aktualnega mariborskega župana Saše Arsenoviča. V celoti podpiramo današnjo skupno izjavo uredniškega odbora Večera, sveta delavcev, aktiva DNS Večera, zastopstva uredništva Večera, sindikata novinarjev Večera in sindikata Pergam.

Odločitev lastnikov, da uredništvo preseli v prostore v lasti aktualnega župana, kar pomeni, da bosta časnik in župan poslovno povezana, lahko zamaje zaupanje javnosti ter pod vprašaj postavi uredniško in novinarsko neodvisnost, četudi si bodo uredniki in novinarji še naprej prizadevali za  profesionalno delo. Večer je v Mariboru in v lokalnem okolju severovzhodne Slovenije medij izjemnega pomena zaradi identitete, ki jo je gradil skozi leta, pa tudi zaradi teže, ki jo ima pri poročanju o lokalnem dogajanju, pri katerem ima ključno vlogo.

Ugleda kakovostnega medija ni vredno zapraviti zaradi težnje po prihranku, posledice odločitev pa bi veljalo v občutljivih časih za medijski trg še posebej dobro premisliti. Nižanje stroškov ne more in ne sme biti edina strategija, ki jo izdajatelji medijev zmorejo. Mediji potrebujejo odgovorne lastnike, novinarji pa morajo imeti izpolnjene vse pogoje za neodvisno delovanje.

Podpora uredništvu časopisa Večer

Neodvisno novinarstvo je temelj vsake demokratične družbe. Vemo, kako je, ko želijo odločevalci te temelje zamajati. Odločitev o selitvi uredništva Večera v stavbo, katere lastnik je župan, s tem pa uredništvo dati pod okrilje županovega lastništva, je sprevržena. Županu so namreč mediji dolžni gledati pod prste. Nesprejemljivo je, da je zaradi takšnih nepremičninskih operacij lastnikov, uredništvo podvrženo političnim in ekonomskim pritiskom.

Večer je za lokalno skupnost, Štajersko, Prekmurje, Koroško ter tudi celotno Slovenijo časopis osrednjega pomena. Biti v najemnih prostorih tistega, o katerem poročaš, ker si to dolžan svojim naročnikom in bralcem ter nenazadnje vsem volivcem, je pritisk. Na novinarje, novinarke, na njihovo avtonomijo, na novinarstvo.

Na območjih, kjer so lokalni mediji pod takšnim pritiskom, se temelji demokracije krhajo, širijo se korupcija, družbena apatičnost in otopelost.

To, kar doživlja Večer, je še eden v vrsti dokazov, kako pomembno je, da imajo mediji odgovorne lastnike. In dokaz, kakšno škodo povzročajo medijskim organizacijam nestrateški lastniki, ki ne razumejo vloge medijev.

Podpisani Aktivi podpiramo uredništvo Večera pri njegovih prizadevanjih proti selitvi in za ohranitev neodvisnega novinarstva.

Aktiv Informativnega programa TV Slovenija

Aktiv novinarjev Radia Slovenija

Aktiv MMC

PODPORA KOLEKTIVU VEČERA

Aktiv novinarjev Radia Maribor in člani sindikata novinarjev Televizije Maribor izrekamo podporo kolektivu Večera pri njihovem odločnem nasprotovanju selitvi medijske hiše v poslovne prostore v lasti aktualnega mariborskega župana.

Predlagana selitev je nesprejemljiv poskus krnitve nadzorniške vloge novinarstva v demokratičnem okolju. Kljub temu da poslovni interesi in povezave lastnika medijske hiše ne smejo vplivati na novinarsko in uredniško neodvisnost, bi delovanje pod županovo streho skrhalo zaupanje javnosti in postavilo pod vprašaj avtonomijo.

Vztrajanje lastnikov, da poslovanje in zaposlene preselijo v poslovne prostore v lasti župana, je nesprejemljiva in nedopustna v demokratični družbi z neodvisnim in avtonomnim novinarstvom.

V že tako težkih razmerah za ohranjanje kakovostnega novinarstva v službi javnosti bi morali to selitev preprečiti in zaščititi interes javnosti.

Večerovci, izražamo podporo vašim prizadevanjem za neodvisno delovanje in novinarstvo v službi ljudi!

Vesna Martinec, predsednica Aktiva novinarjev Radia Maribor

Ana Bučar, sindikalna zaupnica Sindikata novinarjev TV Slovenija na TV Maribor

Članice in člani Društva turističnih novinarjev Slovenije podpiramo nasprotovanje Večerovega kolektiva selitvi medijske hiše v prostore, ki so last mariborskega župana Saše Arsenoviča in pozivamo lastnike medijske hiše, da ravnajo odgovorno in zagotovijo ustrezne pogoje za avtonomijo Večerovega novinarskega kolektiva.

Za Društvo TNS

Marjana Grčman, predsednica

Cveta Potočnik, generalna sekretarka