Kako ravnati, ko ste tarča spletnega nadlegovanja?

Obvestilo

Kako ravnati, ko ste tarča spletnega nadlegovanja?

Društvo novinarjev Slovenije, Svet delavcev RTV Slovenija in Izobraževalno središče RTV Slovenija vabijo na interno delavnico

Kako ravnati, ko ste tarča spletnega nadlegovanja?

Delavnica bo v četrtek, 8. aprila 2021, ob 11. uri prek aplikacije MS Teams. Potekala bo v angleščini.

Predavatelj Javier Luque Martínez, vodja digitalnih komunikacij pri Mednarodnem inštitutu za tisk (IPI), bo predstavil dobre prakse evropskih uredništev in najučinkovitejše metode za uspešen odziv na spletne napade. Novinarji in ostali medijski delavci smo izpostavljeni številnim spletnim napadom in nadlegovanju, kar predstavlja grožnjo svobodi izražanja ter povzroča trajne negativne posledice v poklicnem in zasebnem življenju. Ob spremljanju napadov smo ugotovili, da so tako uredništva kot posamezniki slabo pripravljeni za učinkovit odziv na napade. V Društvu novinarjev Slovenije smo zato prevedli Protokol za uredništva za podporo novinarjem, ki so tarče spletnega nadlegovanja, ki ga je IPI pripravil s pomočjo strokovnjakov in na podlagi dobrih praks uredništev 45 evropskih medijev v petih državah. Protokol je zbirka predlogov, ki lahko uredništvom pomagajo zagotoviti ustrezno in trajnostno podporno okolje za varno delo. Dobršen del delavnice bo namenjen pripravi lastnega akcijskega načrta za odziv v primeru napada.

javier-luque-staff1

Javier Luque Martínez je vodja digitalnih komunikacij pri IPI, ki je koordiniral pripravo Protokola za uredništva za podporo novinarjem, ki so tarče spletnega nadlegovanja. Ima magisterij iz mednarodnega novinarstva na Univerzi Cardiff ter diplomo iz novinarstva in psihologije. Preden se je pridružil IPI, je kot tuji dopisnik v Los Angelesu za več spletnih portalov ter več kot 40 televizijskih programov pokrival Nacionalno košarkarsko zvezo (NBA). Pred tem je kot novinar črne kronike sodeloval s Cadena SER, najpomembnejšo špansko radijsko postajo.

Program delavnice:

Modul 1: Predstavitev predavatelja in dela IPI na področju spletnega nadlegovanja (5 minut)

Modul 2: Tipi napadov in mehanizem poteka organiziranih napadov (10 minut)

Modul 3: Protokol za uredništva – predstavitev mehanizmov za pomoč in odziv v uredništvu (25 minut)

Modul 4: Protokol za novinarje – vzpostavi svoj lasten akcijski načrt (45 minut)

  1. Predstavitev analitičnega pristopa k napadom, ki omogoča racionalen odgovor
  2. Priprava akcijskega načrta – konkretni primeri
  3. Razprava
civitates

Delavnica je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji. Projekt financira NEF-Mreža evropskih fundacij v sklopu programa Civitates.

mju135[1]

Dogodek izvajamo v sklopu sofinanciranja vloge PODPRI: razvoj inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za NVOs katero bomo konzorcijski partnerji v času trajanja (1. 11. 2019–31. 1. 2022) naslovili problematiko nižanja demokratičnih standardov v Sloveniji in krčenja prostora za delovanje civilno družbenih organizacij na področju človekovih pravic, enakosti in svobode medijev z razvojem inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za nevladne organizacije. Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.