Katharina Schell (APA): Novinarstvo ni fikcija, ki jo ustvari umetna inteligenca

Novice

Katharina Schell (APA): Novinarstvo ni fikcija, ki jo ustvari umetna inteligenca

Ana MićovićFoto: Matjaž Rušt

Umetna inteligenca (UI) se je razširila tudi na področje ustvarjanja novinarskih vsebin. Eden od fokusov avstrijske tiskovne agencije APA je bilo v letu 2023 ravno obvladovanje in širjenje znanja o umetni inteligenci, hkrati pa razvoj strateškega, novinarskega in ekonomsko vzdržnega okvira za uporabo te, ko gre za pisanje domnevno genialne tehnologije. Namestnica odgovorne urednice APA Katharina Schell je na zadnjem dnevu letošnjega festivala Naprej/Forward ob tem izpostavila pomen pismenosti in premišljene uporabe UI ter odgovorila na vprašanje, ali veliki jezikovni modeli lahko opravljajo delo novinarjev. Njen odgovor: »Ne morejo.«

Novinarstvo namreč temelji na pripovedovanju, ki sloni na preverjenih dejstvih. Tega umetna inteligenca ne more zamenjati, saj, kot je izpostavila Katharina Schell, podatki, ki jih UI oblikuje v povedi, pogosto niso pravilni. »Četudi imajo besedila obliko novice, niso zaupanja vredna, UI si včasih kakšno stvar kar izmisli,« je izpostavila. Schell je zato optimistična, da novinarstvo ne bo izgubilo na pomenu ne glede na izrazito hiter razvoj in razmah umetne inteligence.

Lahko pa novinarji UI uporabijo pri svojem delu, a morajo pri tem nujno poznati njene prednosti in pomanjkljivosti, je opozorila. APA je denimo že razvila orodja, ki novinarjem pomagajo pri ustvarjanju naslovov ali pa pri obdelavi podatkov in vizualnih elementih. A vedno ima zadnjo besedo človek, novinar, je zagotovila.

Novinarjem je ob tem svetovala, naj se pri uporabi umetne inteligence držijo novinarskih in lastnih vrednot, kot so zanesljivost, preglednost, razumljivost ter nepristranskost.

FOTO GALERIJA
Festival Naprej/Forward 2023 organiziramo s partnersko podporo Pro Plus, Dela in Slovenske tiskovne agencije ter ob podpori Ministrstva za kulturo RS.