Bomo čez 20 let še gledali televizijo in brali časopise?

Novice

Bomo čez 20 let še gledali televizijo in brali časopise?

Neja BašaFoto: Matjaž Rušt

Na četrtkovem programu Festivala Naprej/Forward so o tem, kaj nas čaka v prihodnosti novinarstva, razpravljale novinarka in voditeljica RTV Slovenija Elen Batista Štader, urednica Dnevnika Tatjana Tanackovič ter direktorica in odgovorna urednica PRO PLUS Tjaša Slokar Kos. Razpravo o tem aktualnem vprašanju je povezovala novinarka na Radiu Koper Tjaša Škamperle. Novinarke so bile složne, da se bo televizija čez 20 let še gledala, tudi časopisi se bodo brali, a morda na drugačen način. »Mislim, da bomo gledali televizijo in brali časopise. Imamo veliko dobrih medijev, dobrih novinarjev in mislim, da bomo preživeli,« je bila optimistična Tjaša Slokar Kos.

_rim3606

Novinarstvo kot poslanstvo

Mediji se danes trudijo pritegniti mlade, saj je vse več starejših gledalcev, bralcev in poslušalcev. Mladih novinarjev pa je veliko, a da bi jih ohranili, jim je treba ponuditi dobro plačilo, je dejala Batista Štader. Omenila je zaskrbljujoč podatek, da je z RTV Slovenija v zadnjih mesecih odšlo 40 medijskih delavcev.

»Generacija mladih novinarjev je izjemno radovedna in zvedava!« je bila optimistična Tjaša Slokar Kos. 

Novinarstvo je poklic, v katerem si ali nisi, je poslanstvo, ki naj bi ga novinarji z veseljem opravljali, je bilo slišati. »To je res svoboden poklic, ne vem, kaj drugega bi počela. Gotovo ne bi bila tako zadovoljna, kot sem danes,« je dejala Elen Batista Štader. Podpira tudi uvedbo licenc za novinarje, ki bi zanje pomenile dodano vrednost in vplivale na spoštovanje do stroke.

_rim3569

Nerazumevanje poklica novinarja

Dejstvo pa je, da novinarji ne morejo delati le zato, ker imajo ta poklic radi. Novinarke so izrazile opažanje, da marsikdo novinarskega dela ne jemlje resno oziroma ne razume, da novinarji od tega poklica živijo. Kot je povedala časopisna novinarka Tatjana Tanackovič, članke morajo zaklepati, saj od zaklenjenih objav in naročnin dobijo plačilo, vendar »ljudje, tudi novinarji kličejo, naj jim pošljem tisti zaklenjen članek,« je izrazila nezadovoljstvo.

Novinarstvo je poklic, ki zavzema precejšen del novinarjevega dne, je naporen in pomemben poklic, ki terja ogromno časa in energije, so poudarile sogovornice in se zavzele tudi za to, da bi zakon o evidentiranju delovnega časa med izjeme umestil tudi novinarski poklic.  »Novinarji bodo morali stopiti skupaj in se boriti, da evidentiranja delovnega časa v njihovem cehu ne bo,« je pozvala Slokar Kos.

Novinarke pa so se strinjale, ni strahu, da novinarskega poklica ne bi več potrebovali. Morda se bodo spremenile oblike novinarskega dela, a vsebina bo ostala.

FOTO GALERIJA
Festival Naprej/Forward 2023 organiziramo s partnersko podporo Pro Plus, Dela in Slovenske tiskovne agencije ter ob podpori Ministrstva za kulturo RS.