Klara Širovnik je avtorica najboljše prostovoljske zgodbe leta 2022

Novice

Klara Širovnik je avtorica najboljše prostovoljske zgodbe leta 2022

Foto: Sašo Bizjak, Večer

Slovenska filantropija je v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije letos tretjič razpisala natečaj za priznanje Najboljša prostovoljska zgodba.

Najboljša prostovoljska zgodba leta 2022 je po mnenju komisije članek »Ne vemo, kdo je ta, ki nas pelje. Ne vemo niti, kam točno gremo. Mislite, da nas bodo ubili?« avtorice Klare Širovnik, novinarke Večera.

Naziv avtorice najboljše prostovoljske zgodbe v letu 2022 prejme novinarka Večera Klara Širovnik. Novinarka je takoj po izbruhu vojne v Ukrajini, ob prihodu prvih beguncev, s kolegom fotografom Robertom Balnom odpotovala na poljsko-ukrajinsko mejo. Spremljala je, kako prostovoljci oskrbujejo ukrajinske družine in jih pospremijo na pot v druge evropske države. Klara Širovnik je eksodus bibličnih razsežnosti opisala doživeto, z veliko mero empatije in občutkom za detajle, ki odražajo osebno razdajanje prostovoljcev za sočloveka. Iz njenega pisanja veje sporočilo, da brez prostovoljskega gibanja Evropa ne bo našla poti iz vojne, nazaj k miru. Uradne državne inštitucije nevidne ljudi, ki na terenu rešujejo posledice političnih kriz, velikokrat spregledajo. Novinarji, med katerimi je tudi Klara Širovnik, jim dajejo ime, obraz in glas. Poročanje o prostovoljstvu v vojni se s tem uvršča v učbenik evropske zgodovine.

Žalec - Teden prostovoljstva - podelitev priznanj najzaslužnejšim na področju prostovoljstva; Dom II. slovenskega tabora Žalec - Klara Širovnik - Avtor: Sašo Bizjak

Komisija za izbor Najboljše prostovoljske zgodbe 2022 se je odločila za častno omembo dveh novinarskih prispevkov s področja prostovoljstva in dobrodelnosti:

Tatjana Pihlar za zgodbo Srečna je, če osrečuje v Nedeljskem Dnevniku

Avtorica je v okviru akcije Iskrica Nedeljskega opisala delo srčne dobrotnice iz Kopra, ki je življenje posvetila pomoči sočloveku. S pripovedjo o koprski prostovoljki je novinarka ponudila pogled v ozadje široke prostovoljske mreže, ki jo aktivno tke že vrsto let. Kot koordinatorica humanitarne akcije, poročevalka in največkrat tudi sama kot prostovoljka že več let stoji v središču Iskrice, velike prostovoljske zgodbe, ki v Sloveniji pomaga stotinam družin. Novinarji sami ne želijo biti zgodba, a te zgodbe brez Tatjane Pihlar ne bi bilo.

Tina Strmčnik za zgodbo »Nazaj dobim več, kot dam« v Novem tedniku

Novinarji regionalnih medijskih hiš prinašajo pričevanja malih ljudi, ki pišejo velike zgodbe, in Tina Strmčnik je ena izmed teh novinarjev. Zagotovo tudi zato, ker ima čut za ljudi, vidi običajno nevidne prostovoljce, ki delajo vse za skupnost in za sočloveka. Predstavi jih brez patetike, a tankočutno, da bralec dobi pravi vpogled v tematiko. Pravzaprav je njeno pisanje sprehod skozi prostovoljstvo, ki dela življenje vseh, tudi prostovoljcev, lepše.