KPK naj umakne zahtevo za razkritje vira in osebnih podatkov novinarjev Siol.net

Stališče

KPK naj umakne zahtevo za razkritje vira in osebnih podatkov novinarjev Siol.net

Foto: Robert Balen, Večer

Portal Siol.net je 23. februarja objavil članek »Ko brezzobi Štefanečev tiger žveči imenovanje šefa UKC«. V njem je poročal o sumu, da se je predsednik KPK Boris Štefanec v postopku ugotavljanja nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja UKC Ljubljana znašel v konfliktu interesov.

Takoj po objavi članka je KPK na družbo TSMedia, izdajatelja Siol.net, naslovila zahtevo za razkritje vira informacije. Od medija je zahtevala tudi osebne podatke novinarjev, vključno s pogodbami o zaposlitvi oziroma sodelovanju. V primeru zavrnitve posredovanja zahtevanih podatkov je KPK mediju zagrozil z visoko globo, zoper katero je pritožba mogoča šele na upravnem sodišču.

Postopek je KPK uradno sprožila zaradi razkritja identitete prijavitelja postopka na KPK, a je to novinarjem Siol.net potrdil sam prijavitelj. Zato ocenjujemo, da želi komisija želi prek pritiska na novinarja priti do vira informacije, da je predsednik KPK v enem od postopkov prekršil pravila. Pri tem uporablja zakonodajo, ki je v prvi vrsti namenjena zaščiti žvižgačev.

V DNS zato ostro nasprotujemo zahtevi državnega organa, naj novinarja razkrijeta svoj vir. Takšna zahteva je namreč v nasprotju z mednarodnimi standardi zaščite virov, ki so pogoj za preiskovalno novinarstvo in učinkovit nadzor oblasti. S tem KPK pri pritiskih na novinarje in medije v Sloveniji postavlja nove, do zdaj nepredstavljive meje.

Posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da je zahtevo po razkritju vira podala institucija, ki naj bi krepila transparentnost in integriteto. Gre za poseg v novinarsko delo, ki si ga državni organ v demokratični državi in družbi ne bi smel privoščiti. Ravnanje KPK odpira novo polje represivnih in drugih pritiskov na medije in novinarje, za demokratično družbo pa pomeni nevaren precedens.

Tudi zahteva za razkritje osebnih podatkov novinarjev, njihovega delovnopravnega statusa in pogodbe pri delodajalcu je po mnenju DNS le način, s katerim želi KPK disciplinirati novinarja in medij. Po naši oceni gre tudi za nedovoljeno zbiranje podatkov, ki niso namen tega postopka.

Zgodba, ki so jo razkrili novinarji, je brez vsakega dvoma v javnem interesu. Obravnava namreč dogajanje v državnem organu in sume nepravilnosti v postopku, ki je povezan z imenovanjem generalnega direktorja največje zdravstvene ustanove v Sloveniji.

Po mnenju Društva novinarjev Slovenije gre za zlorabo moči in grob poseg v svobodo govora. KPK pozivamo, naj nemudoma umakne svojo zahtevo do TSmedia in prekliče vse postopke, ki jih vodi zoper avtorja članka. Zaščita identitete prijavitelja, pomemben mehanizem, ki ščiti prijavitelje koruptivnih dejanj, pa je tako v tem primeru le izgovor KPK za pritisk na kritična novinarja in poskus lova na žvižgača znotraj KPK.