MI: Javna izjava podpore in solidarnosti z novinarkami in novinarji RTV Slovenija

Iz medijev

MI: Javna izjava podpore in solidarnosti z novinarkami in novinarji RTV Slovenija

Foto: Robert Balen, Večer

Mirovni inštitut izraža javno podporo novinarkam in novinarjem, urednikom in urednicam ter celotnemu tehničnemu osebju, zaposlenemu na RTV Slovenija, ki se je javno uprlo vse hujšim vladnim napadom na institucionalno avtonomijo največjega javnega medija v državi.

Medtem ko finančno in kadrovsko destabilizacijo RTV Slovenija z zaskrbljenostjo opazujemo že desetletja, nikakor ne moremo spregledati dejstva, da se strankarska uzurpacija zavoda intenzivno stopnjuje vse od nastopa trenutne vlade. Z nezakonitim imenovanjem generalnega direktorja in v. d. urednice informativnega programa TV Slovenija ter z izigravanjem notranjih pravil so podporniki vladajočih strank izpeljali kadrovsko čistko v vrhu javne televizije. S spremembo aktov zavoda se poskuša kadrovsko čistko izpeljati tudi v Multimedijskem centru (MMC). Koalicijski poslanci in parlamentarna skrajna desnica so, z ignoriranjem demokratičnih postopkov v DZ, kadrovsko čistko izpeljali v dveh ključnih organih zavoda: lani decembra so si, v nasprotju z zakonom, zagotovili strankarsko večino v programskem svetu in imenovali polovico članov nadzornega sveta zavoda.

Novo vodstvo je s pomočjo članov programskega sveta nato povsem zanemarilo svojo odgovornost do javnosti, povozilo standarde profesionalne kakovosti, povzročilo nepopravljivo programsko škodo in povsem načelo ugled javne televizije. Z naklonjeno večino v programskem svetu so, brez posvetovanja s ključnimi uredništvi, potrdili nedodelan programsko-produkcijski načrt za leto 2022. Pred parlamentarnimi volitvami so poskusili osiromašiti prvi televizijski program, premestili ali ukinili so uveljavljene, toda za politično desnico moteče, oddaje, kot so Globus, Zrcalo tedna in Utrip. Z izkoriščanjem vojnih razmer v Ukrajini so pritiske v zadnjih dveh tednih ne le nadaljevali, temveč tudi stopnjevali. S sramotno odločitvijo za vklop v britanski informativni program poskušajo degradirati zunanjepolitično uredništvo nacionalne televizije, oddaja Studio City je bila brez dodatnih pojasnil prejšnji ponedeljek preprosto ukinjena, nadaljujejo se tudi abotni napadi na ustvarjalke oddaje Tarča.

Ob tem se obračunavanje in politični pritiski, poleg poniževanj na socialnih omrežjih, od lanske jeseni dalje vršijo preko orwelovskih tedenskih dopisov, ki jih izvaja Urad vlade za komuniciranje. Medtem ko bi morala vlada dejansko zagotavljati institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost medija, poskušajo njeni vodilni kadri z diskreditacijami in birokratskim nadzorom, tako kot se je to dogajalo na STA, disciplinirati nepokorne novinarke in urednice. S tem kažejo, da ne razumejo osnovnih demokratičnih postulatov javnih medijev ne poslanstva novinarstva ne lastnih uradniških pristojnosti. Zakaj je uradu dopuščena normalizacija takšnih »analiz«, dejansko pa nestrokovnih posegov v profesionalno medijsko prakso, če tega ne bi dopustila nobena druga poklicna skupina, kot so zdravniki, pravniki, gradbeniki, arhitekti, šolniki ali obramboslovci?

Na Mirovnem inštitutu se zato pridružujemo pozivom aktivov RTV in posameznih novinarskih združenj k razrešitvi v. d. direktorja TV Slovenija ter ponovitvi razpisa za imenovanje odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija. Ob tem Urad vlade za komuniciranje pozivamo naj preneha s pritiski na javne medijske hiše in začne opravljati le tiste zadolžitve, ki so v pristojnosti in opisu nalog urada. Pozdravljamo dejstvo, da se z javnim nastopom zaposlenih končuje delna ali popolna fragmentacija uredništev javnega zavoda ter jasno zavzetje stališč do spornih potez vodstva in programskega sveta. Napad na ustanovo, ki bi morala biti zavezana in predana javnosti vseh državljank in državljanov, namreč ni napad na en sam medij, program ali uredništvo znotraj RTV, temveč napad na celotno novinarsko skupnost v državi. Popolnoma podpiramo tudi odločitev o morebitni generalni stavki zaposlenih, če se kolektivi znotraj RTV odločijo za ta korak. Spoštovanje do javnosti se v ključnih zgodovinskih trenutkih ne pokaže s tem, da še naprej ustvarjaš program, ki ni vreden javnega medija, temveč ko z vso integriteto in dostojanstvom porineš drog v kolesje populističnega avtoritarizma.