Ukom naj preneha s pritiski na novinarje, vodstvo RTV pa naj se jim zoperstavi

Stališče

Ukom naj preneha s pritiski na novinarje, vodstvo RTV pa naj se jim zoperstavi

Foto: Bojan Velikonja, Dnevnik

Urad vlade za komuniciranje od decembra lani (zadnjo včeraj) na svoji spletni strani redno objavlja, kot jih imenuje, »analize poročanja RTV Slovenija«, v katerih se loteva posameznih informativnih oddaj in novinarskih prispevkov, celo posameznih novinarjev. Podpisniki opozarjamo, da si vladni urad prisvaja pooblastila, za katera nima zakonske podlage, in jih zlorablja za pritisk na novinarje in novinarstvo s ciljem politične podreditve javne radiotelevizije.

Naloge Ukoma so opredeljene v Sklepu o nalogah Urada vlade za komuniciranje, med njimi so med drugim zagotavljanje javnosti dela vlade, obveščanje javnosti o delu predsednika vlade in ministrstev ter zagotavljanje strokovne podpore službam za odnose z javnostmi v ministrstvih in vladnih službah. »Analiz poročanja RTV Slovenija« ni med njimi.

Podpisniki obsojamo paralelne načine pritiska na delo novinarjev in uredništev, Ukom ni pristojen ocenjevati njihovega dela, javni zavod RTV Slovenija pa ima jasno zakonsko opredeljene mehanizme regulacije in samoregulacije. Ukom z »analizami poročanja RTV Slovenija« na uradnih vladnih straneh posega v temelje svobode medijev, brez katerih v družbi ni mogoče kritično misliti in razpravljati o skupnih problemih.

Podpisniki nasprotujemo nepooblaščenemu poseganju v delovanje javnega medija in zahtevamo, da Ukom s tem nemudoma preneha. Hkrati od Programskega sveta in generalnega direktorja RTV Slovenija pričakujemo, da bosta zaščitila novinarsko in institucionalno integriteto javne radiotelevizije.

Sindikat novinarjev Slovenije

Društvo novinarjev Slovenije

Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija

Aktiv MMC

Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani

Center za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani