Naprej, Slovenija!

Komentar

Naprej, Slovenija!

Jelena Ćosić

Kada sam 2002. godine krenula za Sloveniju prvi put posle raspada Juge, na studentsku razmenu, utisak je bio kao da idem da posetim bilo koju zemlju zapadne Evrope. Sve je bilo novo i mnogo bolje nego u Srbiji, sve. Danas je prošlo tačno 10 godina od tada i razlog posete je medijski festival Naprej/Forward koji organizuje Društvo novinara Slovenije. Slovenija više nije toliko zemlja na zapadu iz vizure Srbije, koliko je sada još jedna zemlja u krizi u kojoj se mediji bore za svoja prava, a to na žalost nije ništa novo.

Kao neko ko godinama radi na organizaciji medijskih konferencija, festivala i škola novinarstva, ko juri mesecima pre svih dešavanja da se sve uveže i sve radi kako valja, gledam ekipu festivala u njihovoj kancelariji dan pred festival i prvo tražim agendu festivala da proverim da li ovo sve počinje za manje od 24h ili sledeće nedelje. Ovde niko nije u frci. Kad pitam kako ide, kažu lagano, sve je ok, tako i deluje. Dala bih jako puno para da budem u istom ovakvom stanju dan pre mog projekta, a da novac nikako ne ode u džep lokalnom dileru. Ekipa je uskladjena, organizovana i izgleda kao da je sve sredjeno mesecima ranije. Što i jeste tako.

Grupica radi za stolom pomalo diskutuje, s vremena na vreme čujem kako neko kaze pizda i to je to. Glavnu ulogu dodeljujem Gaji, četvorogodišnjoj ćerki jednog novinara Društva, koja ubedjuje ostatak ekipe da treba da imaju Justin Bieber-a na festivalu. Iako se ekipa nasmejala, predlog nije prošao. Gaja je razočarana, moram priznati malo sam i ja, mislim da bi bilo odlično ćuti sta taj mali misli o medijima u savremenom društvu, kako treba da se razvijaju u tokovima novih društvenih tendencija i slično.

Utisak dana: Tokom poslednjih 10 godina slušam Slovence kako se žale sto im je zabranjeno da puše u svim zatvorenim prostorijama, ova ekipa je prva koja se na to uopšte ne žali, a sve su sami novinari u pitanju!

Stižu mi prva zaduženja za festival, vračam se na posao.

Jelena Ćosić je projektni menedžer pri projektu BIRN – balkanska mreža preiskovalnih novinarjev.