Nasprotujemo izročitvi Assangea ZDA

Stališče

Nasprotujemo izročitvi Assangea ZDA

Foto: David G Silvers, CC BY-SA 2.0

Podpisane organizacije se pridružujemo pozivu organizacije Novinarji brez meja, ki nasprotuje izročitvi Juliana Assangea Združenim državam Amerike, zahteva njegovo izpustitev iz zapora iz humanitarnih razlogov, ZDA pa poziva, da opustijo pregon. Londonsko sodišče bo v teh dneh začelo odločati o izročitvi Assangea ZDA, kjer mu zaradi obtožb zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning in vohunjenja grozi do 175 let zaporne kazni.

Objava dokumentov, ki jih je Assangeu oz. organizaciji Wikileaks posredovala Chelsea Manning, je bila nedvomno v javnem interesu in ne dejanje vohunjenja. Od objave je bil Julian Assange izpostavljen različnim metodam, ki naj bi onemogočile njegovo delo in ga osebno diskreditirale. Skrb vzbujajoče so tudi navedbe posebnega odposlanca ZN za mučenje Nilsa Melzerja in skupine Zdravniki za Assangea, ki poročajo, da Assangeu v zaporu Belmarsh, kjer je v izolaciji, ne nudijo ustrezne zdravstvene oskrbe. Človek, ki je razkrival mučenja ameriške vojske, bi s predajo ZDA v zaporu tudi sam lahko postal žrtev pogojev, ki jih Amnesty International označuje kot mučenje.

Če se bo preganjanje Assangea nadaljevalo ali celo zaključilo z obsodbo, bo to močno ogrozilo preiskovalno novinarstvo in medijsko svobodo. Zato pristojne v Združenem kraljestvu pozivamo, naj ob upoštevanju človekovih pravic dajo prednost svobodi izražanja in zaščiti vloge novinarstva, vključno z viri, ter zavrnejo zahtevo ZDA po izročitvi Assangea.

Društvo novinarjev Slovenije
Mirovni inštitut
Transparency International Slovenia
Sindikat novinarjev Slovenije