Navodila za komunikacijski odziv na spletne napade

Obvestilo

Navodila za komunikacijski odziv na spletne napade

Foto: McKinsey, rawpixel.com

V Društvu novinarjev Slovenije smo v sodelovanju z dr. Damjano Pondelek, ki je strokovnjakinja za krizno komuniciranje, pripravili navodila za komunikacijski odziv novinarjev na žalitve, pritiske in grožnje. Skupaj z navodili za pravni odziv smo želeli novinarjem ponuditi orodja za učinkovitejše odzivanje na napade.

Novinarji se v zadnjih letih, še posebej pa v zadnjih mesecih, soočajo z naraščajočo sovražnostjo, ki se nanaša tako na njihovo delo kot nanje osebno. Izpostavljeni so sramotilnim kampanjam, žalitvam in grožnjam na družbenih omrežjih, žaljivim in neresničnim člankom v medijih ter drugim oblikam verbalnega nasilja. Očitni cilj napadov na novinarje je zmanjšanje njihovega ugleda in profesionalne verodostojnosti v javnosti.

Novinarji so pri odzivanju na napade bolj ali manj prepuščeni sami sebi, delodajalci v zelo redkih primerih prevzamejo komunikacijo in zaščitijo posameznega novinarja. V navodilih za komunikacijski odziv odgovarjamo na vprašanja kdaj, kje, kako se odzvati, kakšna je odgovornost medijske hiše, opozarjamo, da bo vloga, po kateri je izpostavljeni posameznik javno prepoznan, vedno preglasila vse druge vloge. Pomembno je, da je odziv profesionalen, miren, stvaren, sorazmeren in racionalen ter da so predstavljena dejstva.

Nikakor ne smemo dovoliti, da postanejo grožnje, žalitve in nadlegovanje normalno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri opravljanju novinarskega dela.

Publikacija je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto, sofinancira pa ga NEF-Mreža evropskih fundacij v sklopu iniciative Civitates. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji ter razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore.