Navodila za novinarje, ki so žrtve groženj in napadov

Obvestilo

Navodila za novinarje, ki so žrtve groženj in napadov

Foto: Nadine Shaabana, Unsplash

V Društvu novinarjev Slovenije smo v sodelovanju z  Odvetniško pisarno Zakonjšek pripravili Navodila za novinarje, ki so žrtve groženj in napadov.

Novinarji tudi v teh dneh opravljajo izredno pomembno delo obveščanja javnosti o novem koronavirusu, ob tem so izpostavljeni velikim obremenitvam, žal pa kljub temu še vedno tudi grožnjam, žalitvam in spletnemu nadlegovanju.

V društvu nenehno poudarjamo, da je ključno, da novinarji vse grožnje in napade, ki izpolnjujejo pogoje kaznivega dejanja, prijavijo policiji ali tožilstvu. Policijo in tožilstvo pa pozivamo, da vse prijave obravnavata skrajno resno.

Vsak nedovoljen pritisk, grožnja ali napad zoper novinarja je nedopusten, ne predstavlja pa vsako tako ravnanje tudi kaznivega dejanja. Kdaj gre torej za kaznivo dejanje in kako ukrepati v takšnem primeru (na koga se obrniti, kaj mora storiti novinar kot žrtev, kakšne pravice ima)? Na vsa ta vprašanja odgovarjamo v navodilih za prijavo groženj in napadov.

Nikakor ne smemo dovoliti, da postanejo grožnje, žalitve in nadlegovanje normalno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri opravljanju novinarskega dela.

Publikacija je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto, sofinancira pa ga NEF-Mreža evropskih fundacij v sklopu iniciative Civitates. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji ter razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore.