Novinarji na RTVS: Vodstvo naj vodi, ne vlada

Stališče

Novinarji na RTVS: Vodstvo naj vodi, ne vlada

Novinarji Radiotelevizije Slovenija od vodstva javnega zavoda zahtevajo bolj odločno in avtonomno reševanje statusov pogodbenih in honorarnih sodelavcev, ki v pomembni meri prispevajo vsakodnevne vsebine programom javnega servisa. Podpirata jih tudi obe nacionalni novinarski organizaciji.

Spoštovani!

Ostro protestiramo proti ravnanju vodstva RTV Slovenija ob odločitvi, da bo zaradi vladnega sklepa o nepodaljševanju avtorskih pogodb tudi samo uveljavljalo tako načelo in prekinilo sodelovanje z dolgoletnimi honorarnimi sodelavci. Opozoriti želimo, da je vlada ob sprejemu tega sklepa v začetku marca zavzela stališče, da ta ukrep velja le za neposredne proračunske uporabnike. RTV Slovenija ni proračunski uporabnik, zato je vladni sklep zanj brezpredmeten. Vodstvo RTV je iz nam neznanega razloga menilo drugače in vztrajalo pri dodatnih vladnih pojasnilih, ki pa vsebinsko niso prinesla nič novega. Včeraj smo izvedeli, da se je vodstvo RTV (skladno z dodatnimi navodili v. d. generalnega direktorja direktorata za medije) odločilo poslati posamezne pogodbe v potrditev na vlado.  To ravnanje ostro obsojamo, saj brutalno posega v novinarsko avtonomijo. Javni zavod RTV Slovenija bi moral po našem mnenju, glede na okoliščine, ravnati kot neodvisen pravni subjekt, v prvi vrsti zavezan interesom javnosti. Glede na aktualno ravnanje pa je jasno, da vodstvo RTV tako pomebno institucijo – najbrž tudi za ceno ohranitve lastnih položajev – velikodušno ponuja v naročje politiki. Pri tem so na žrtveni oltar položili ne le honorarne novinarske sodelavce, ki vrsto let v želji in upanju na redno zaposlitev delajo v prikritih delovnih razmerjih, ampak tudi posamezne oddaje in vsebine, ki bi jih po zakonu o RTVS in internih aktih morali izvajati, pa jih ne. Po podatkih s terena, so trenutno najbolj na udaru programske vsebine regionalnih centrov – v Mariboru Radio Si, v Kopru pa slovenski program TV Koper, kjer sta v minulih dneh med drugim odpadli tudi dve oddaji za zamejske Slovence v Italiji.

Ob vsem navedenem želimo opozoriti tudi na leta 2010 podpisan posebni dogovor o priznavanju pravic in zaposlovanju dolgoletnih rednih honorarnih novinarskih sodelavcev na RTVS. V skladu s tem dogovorom bi morali 15 dolgoletnih rednih honorarnih sodelavcev zaposliti do letošnjega marca. Vendar ne le, da tega niso storili, nekaterim z aprilom celo niso podaljšali pogodb (ker da čakajo na dodatna pojasnila vlade). Aktualno dogajanje torej grobo posega v doseženi dogovor, ki sta ga, poleg Sindikata novinarjev Slovenije, podpisala tudi vodstvo RTVS in predstavnik ministrstva za kulturo.

Vodstvo RTVS pozivamo, naj nemudoma prekine s svojo nojevsko držo, državo kot ustanovitelja javnega zavoda RTVS pa, naj zagotovi, da bodo v javnem zavodu dosledno spoštovani dogovori in zakonske obveznosti.

Društvo novinarjev Slovenije

Sindikat novinarjev Slovenije

Konfederacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija

Sekcija samostojnih novinarjev na RTV Slovenija

Aktiv novinarjev Radia Slovenija

Sindikat novinarjev Radia Slovenija

Aktiv novinarjev Televizije Slovenija

Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija