Novosti: od delavnice za urednike do sobotnega žura

Obvestilo

Novosti: od delavnice za urednike do sobotnega žura

Klavdija RuparFoto: Matej Povše

Od preiskovalnega novinarstva, primerov dobrih domačih in tujih praks do osebnih novinarskih zgodb. Tako bi lahko na kratko in v grobem strnili vsebino festivala Naprej/Forward, ki se bo letos že drugič zapored odvijal v ljubljanskem lutkovnem gledališču. Festival je odlična priložnost, da se srečajo novinarji vseh generacij, hkrati pa vsem udeležencem, tudi nenovinarjem, ponuja nova znanja z medijskega področja. »Kot že samo ime festivala pove, so vse zgodbe usmerjene naprej. Gremo naprej, s samim festivalom, veščinami ter novinarstvom in to je poanta festivala,« pravi Nika Kurent, izvršna producentka festivala.

obcinstvo[1]

»Celoten projekt, ki se je začel kot razširitev novinarskih dnevov, je bil zastavljen kot medijski festival, ki naj bi bil primeren za vse profile, ki delajo v medijih: od novinarjev, urednikov in fotoreporterjev do producentov, oblikovalcev in montažerjev. Vendar je to zaradi omejenih financ in vedno novih dosežkov v novinarstvu precej težko vzpostaviti. Letos smo zato na festival povabili Grahama Robertsa, ki je grafični urednik pri New York Timesu. Roberts ni novinar, ampak oblikovalec in pomemben člen pri podajanju zgodb,« poudarja producentka festivala Nika Logar. Po njenih besedah se z ožjo festivalsko ekipo pred vsako »edicijo« festivala sprašujejo, kaj bi lahko naredili drugače, kako bi ponudbo razširili in kako stvari izboljšali.

Programska ekipa je sicer na letošnjih sestankih še posebej izpostavila težave z uredniškimi politikami ter motiviranju in znanju samih urednikov. »V ta namen smo na festival povabili Sue Ellis in Jane Kinghorn iz šole uredniškega vodenja pri BBC, ki bosta pripravili delavnico za urednike,« pojasnjuje Kurentova. Druga aktualna tema, ki se jo bodo dotaknili udeleženci festivala, je, kako in na kakšen način se novinarji soočajo z varovanjem svojih virov.

cuvaj[1]

Priložnost za druženje in žur

Podelitev novinarskih nagrad čuvaj/watchdog (oblikovala sta jih Maja Licul in Marko Drpić) ni novost, bo pa petkovo prireditev (v režiji Ivane Djilas) tokrat vodil Boštjan Gorenc- Pižama. Posebno mesto bodo na letošnji podelitvi dobili tudi domači ilustratorji in njihovi izdelki. A družabni del festivala ne bo »omejen« zgolj na petkovo zdravico nagrajencem in ples na Odru pod zvezdami. V soboto zvečer, ob zaključku festivala, bo namreč čas za nove začetke, tokrat na festivalskem after-partyju v na novo odprtem kulturnem centru Pritličje na Mestnem trgu.

Organizatorji želijo s festivalom medije približati tudi nenovinarjem, da bi jih dojemali kot zaveznike, in jim pokazati, da novinarji niso zaprta kasta – so na strani javnosti in javnega interesa! Obisk festivala je brezplačen, bodo pa organizatorji – tako kot lani – sprejemali prostovoljne donacije za podporo festivalu, za kar bodo donatorji prejeli zapestnico, s katero bodo lahko uveljavljali določene ugodnosti.