Blog: Treba je odpreti vrata

Komentar

Blog: Treba je odpreti vrata

Adrijan Bakič

»Tu sem, da vam povem, da bodo spremembe prišle. A ne bodo prišle zaradi politikov, ampak bodo prišle od vas, zaradi zgodb, ki jih pišete,« je pred leti kolegom novinarjem položil na srce eden od najuglednejših ameriških preiskovalnih novinarjev Hersh Seymour.

Takšne misli novinarjev, ki so v preteklosti pogumno dregnili v srž družbenih, političnih ali gospodarskih problemov in tako prispevali svoj del k izgradnji boljše družbe, mora imeti novinar v mislih ves čas. Še posebej v današnjem času, ko so takšni in drugačni pritiski na novinarje vse ostrejši, ko je »s. p. novinar« postal skorajda pravilo, vsesplošno blatenje tega poklica v družbi pa marsikdaj nima več meja. A tudi ko je položaj novinarjev težak, ko je zaposlitev negotova in ko marsikateri mladi novinar še pred začetkom svoje profesionalne kariere izgubi tako rekoč vse svoje novinarske sanje, se je treba ozreti nazaj. Dobre prakse lahko vlijejo tisti prepotreben pogum, da gremo naprej. Dobrih, odmevnih novinarskih zgodb v preteklosti ni bilo malo, najdemo pa jih tudi še danes; poglejmo razkritja prisluškovalnih afer, Wikileaks, Yanukovychleaks, Luxleaks ipd. Vsi njihovi glavni akterji bodo ta teden pri nas – da nam vlijejo poguma, da nas opremijo s svojimi izkušnjami in da nas odvrnejo od morebitnega metanja puške v koruzo.

Današnja družba potrebuje novinarstvo, ki si bo (še naprej) prizadevalo, da elite ne bodo še bolj elitistične, prevaranti še bolj pokvarjeni in tisti, ki živijo na robu, potisnjeni čez njega. In če marsikdaj z grozo opazujemo, kam drvi ta svet, prepojen z nezadovoljstvom, vojnami, lakoto, revščino, političnim preigravanjem, gospodarskim izsiljevanjem, družbenim razkrojem in ne nazadnje močno prizadet od naravnega besnenja, ne pozabimo, da se marsikdaj marsikaj dogaja tudi pred lastnim pragom. A treba je odpreti vrata in problemom pogledati v oči.

Zato je nujen skupen, ubran korak NAPREJ. Zato moramo tudi novinarji sodelovati, se pogovarjati, ustvarjati in spreminjati. Morda moramo kdaj tudi naše divje vsakodnevno kolesje upočasniti in ponovno pomisliti na to, da je novinarstvo kot vir informacij in pes čuvaj bistven del tako opevane demokracije. Zato se je za profesionalno in družbeno koristno delo vredno boriti še naprej. Skupaj. Da se uresniči Seymourjeva napoved, da bodo spremembe prišle.