Odprti pismi predsedniku vlade, stranki SMC in generalnemu direktorju policije

Stališče

Odprti pismi predsedniku vlade, stranki SMC in generalnemu direktorju policije

Foto: Tina Kosec, MMC RTV SLO

Upravni obor Društva novinarjev Slovenije ostro protestira zoper ravnanje varnostnika, s strani policije dodeljenega za osebno varovanje premierja, ki je poskušal iz javne površine, pločnika na vogalu Beethovnove in Šubičeve ulice, grobo pregnati novinarke STA, Radia Slovenije in Planet TV, ki so včeraj zvečer čakale na zaključek sestanka izvršnega odbora stranke SMC.  Varnostnik je novinarke celo poskušal legitimirati in zahteval telefonske številke nadrejenih jim urednikov. Novinarke so na javni površini čakale na izjave IO SMC, varnostnik pa jim je poskušal preprečiti opravljanje njihovega dela, poročanja o sestanku največje vladne stranke, ki je v nedvomnem javnem interesu. Društvo novinarjev ob tem opozarja, da Slovenija ni policijska država, da so novinarke opravljale le svoje delo, ustrahovanje in preganjanje novinarjev s strani policije in s tem onemogočanje novinarskega dela, pa ne sodi v demokratično državo. Ob tem dodajamo, da pravico javnosti do obveščenosti zagotavlja ustava.

Od predstavnikov za stike z javnostmi stanke SMC in tudi predsednika vlade novinarji tudi sicer pričakujemo višjo stopnjo profesionalizma pri delu in komunikaciji z novinarji. Trenutni pogoji dela po informacijah društva za novinarje niso zadovoljivi.

UO DNS neposredno kot tudi objektivno odgovorne za incident poziva, da nemudoma ukrepajo in novinarjem zagotovijo varno in nemoteno opravljanje dela. Zagotovijo naj, da se takšen incident ne bodo ponovil, pričakujemo tudi opravičilo odgovornih prizadetim novinarkam. Društvo tudi novinarje poziva naj svoje delo opravljajo profesionalno in v skladu s Kodeksom novinarjev Slovenije.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

Spoštovana predsednik vlade in SMC dr. Miro Cerar in generalni direktor policije Stanislav Veniger!

Najostreje protestiramo zaradi neprimernega, grobega in nedopustnega obnašanja  varnostnika do novinark in novinarskih ekip RTV Slovenija, STA in Planet TV, ki so sinoči pred sedežem Stranke Mira Cerarja v središču Ljubljane čakale na konec sestanka IO SMC.  Novinarka Radia Slovenija pa je bila celo dogovorjena za izjavo dr. Milana Brgleza, ki naj bi jo dal po koncu seje.

Toda še pred zaključkom sestanka je iz stavbe prišel varnostnik in začel novinarkam groziti, naj se takoj odstranijo s pločnika, češ da tam nimajo kaj početi, in da jih bo odstranil on, če se takoj ne umaknejo. Ob tem jih je spraševal glede dogovorov o izjavah predstavnikov SMC in si  zapisoval njihove podatke.

Gre za incident brez primere v zgodovini demokratične Slovenije, še toliko bolj, ker se ni zgodil v kakem varovanem zasebnem ali državnem objektu, temveč na javni površini v središču prestolnice. Novinarske ekipe niso ogrožale nikogar, so le opravljale svoje poročevalsko delo po naročilu urednikov in v javnem interesu. Ta primer je še toliko bolj šokanten, ker se je zgodil med novinarskim spremljanjem dogajanja v največji vladni stranki, in to v stranki , ki se je v svojem programu in predvolilnih nastopih zavezala k spoštovanju in uveljavljanju najvišjih standardov politične kulture in etike.

Protestiramo zaradi omejevanja novinarskega dela (sinočnji dogodek ni bil osamljen tovrstni primer!), saj Slovenija ni policijska država, zato so to grobi posegi v novinarsko avtonomijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti.  Novinarji ne ogrožajo politikov, da bi jim  lahko kdorkoli  v svojem imenu ali po naročilu grozil, jih odstranjeval z javnih površin ali kako drugače onemogočal ali omejeval pri njihovem delu.

Od predsednika vlade in stranke SMC pričakujemo pojasnilo in opravičilo zaradi nesprejemljivega odnosa do novinarskih ekip ter zagotovilo, da se kaj takšnega nikoli več ne bo ponovilo.

Izvršna odbora aktiva novinarjev Radia Slovenija in aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija