Pipec spet reže

Novice

Pipec spet reže

Izšel je še edini preostali satirični list v Sloveniji

Ali je Pipec režimski medij?, se v Pipcu sprašuje uredništvo in si samo odgovarja: »Po svoje je res režimski glede na to, da se pri urejanju in pisanju kar dosti režimo. Pa bralci tudi.«

Celjski aktiv Društva novinarjev Slovenije izdaja Pipca od leta 1963, najnovejša številka pa je 51. po vrsti. Samo petkrat novinarjem s Celjskega ni uspelo zbrati dovolj sredstev za izid. Pipec 2019 je brezplačen, do bralcev v nakladi 16.000 izvodov pride kot priloga dnevnikov Delo, Večer in Slovenske novice v celotni Savinjski regiji ter kot priloga območnim tednikom Celjan, Novice (Slovenske Konjice) in Rogaške novice.

V tokratnem Pipcu je ta zarezal v aktualne nacionalne in regijske teme. Ekskluzivno objavlja tudi prispevek o odločitvi ministra za kulturo, da bo z novim letom v Sloveniji prepovedano izdajanje komercialnih dnevnikov. Objavljamo del članka* o tem iz Pipca 2019:

Ukinitev časopisov

Ministrstvo za kulturo je po proučitvi pritožb zaradi strankarskih in občinskih časopisov, ki so financirani iz proračunov in iz tujine, ugotovilo, da v Sloveniji drugih časopisov ne potrebujemo. Zato je odredilo, da je od 1. januarja 2020 prepovedano izdajati časopise, ki se financirajo s prodajo oglasnega prostora in naklade.

Nova odredba o medijih predvideva, da lahko časopise izdajajo samo občine in politične stranke. Za osrednje dnevnike Delo, Večer in Dnevnik prepoved stopi v veljavo šele leta 2021, saj minister za kulturo Zarjan Pozni predvideva, da bodo sami ugasnili. Iz prepovedi izhajanja je zaradi v 56 letih izkazane politične korektnosti do vsake oblasti izvzet tudi Pipec. (…)

* z dovoljenjem uredništva Pipca, članek je z navedbo vira (Pipec 2019) dopustno razširjati

Pipec je v celoti dostopen TUKAJ.