Pobuda MFRR napoveduje virtualno misijo v Sloveniji

Novice

Pobuda MFRR napoveduje virtualno misijo v Sloveniji

Partnerji Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR) bodo izvedli virtualno misijo v Sloveniji konec maja in v začetku junija, s katero želijo oceniti informacije glede poslabšanja okolja za svobodo medijev v zadnjem letu.

Virtualno misijo za ugotavljanje dejstev bosta vodili Evropska zveza novinarjev (EFJ) in Mednarodni inštitut za tisk (IPI) v partnerstvu z Društvom novinarjev Slovenije (DNS).

Pridružile se bodo še partnerske organizacije Člen 19 (Article 19), Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Neomejeni svobodni tisk (FPU) ter Balkanski in kavkaški observatorij Transeuropa (OBCT).

V dveh tednih se bodo predstavniki MFRR srečali z različnimi deležniki, vključno z novinarji, uredniki, združenji, civilno družbo, medijskimi strokovnjaki in poslanci iz celotnega političnega spektra, pa tudi državnimi institucijami in vladnimi predstavniki.

Delegacija načrtuje tudi srečanja s predstavniki Radiotelevizije Slovenija in Slovenske tiskovne agencije (STA), na katerih bodo razpravljali o stopnjujočih se pritiskih na javni servis.

Cilj misije je bolje razumeti dogajanje v Sloveniji v zadnjem letu in oceniti glavne izzive, s katerimi se soočajo novinarji in drugi medijski akterji.

Ugotovitve misije in seznam priporočil za vladajočo koalicijo in Evropsko unijo bodo predstavili julija v poročilu. Ko bodo znova omogočena mednarodna potovanja, MFRR načrtuje prihod v Ljubljano, kjer se bodo osebno sestali z deležniki in vladnimi predstavniki.

Misija bo potekala v času, ko se bo Slovenija pripravljala na predsedovanje Svetu EU in ko nacionalna novinarska združenja, mednarodne organizacije in evropske institucije izražajo čedalje večjo zaskrbljenost glede svobode medijev v državi.

Partnerji pobude MFRR so v zadnjem letu izrazili zaskrbljenost zaradi povečanja števila verbalnih napadov javnih osebnosti, vključno s predsednikom vlade Janezom Janšo, na novinarje in blatenja novinarjev, ter očitnih poskusov izvajanja večjega nadzora nad javnimi mediji. Misija bo poleg teh vprašanj obravnavala tudi pomisleke glede varnosti novinarjev, pravnih groženj in medijskega pluralizma.

MFRR spremlja in se odziva na kršitve medijske svobode v državah članicah EU in državah kandidatkah. V zadnjem letu so podobne misije izvedli v Črni gori, Srbiji, Španiji in na Poljskem.