Andraž Rožman je avtor najboljše prostovoljske zgodbe 2020

Novice

Andraž Rožman je avtor najboljše prostovoljske zgodbe 2020

Foto: Slovenska filantropija

Slovenska filantropija je v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije letos prvič razpisala natečaj za priznanje Najboljša prostovoljska zgodba 2020.

Najboljša prostovoljska zgodba 2020 je po mnenju komisije članek Begunec, ki brezdomcem oskrbuje rane Andraža Rožmana.

Članek Andraža Rožmana, novinarja Dnevnika, o beguncu Mohamedu Alburaiu je zgodba o prostovoljstvu v najčistejši in najplemenitejši obliki. Reportaža je spisana tako mojstrsko, da malodane slišimo krike brezdomca in vonjamo njegove rane, ki mu jih kot prostovoljec Rdečega križa oskrbuje Mohamed Alburai. Medtem ko ga »gledamo« pri delu, nam Rožman pripoveduje njegovo zgodbo iz Gaze, kjer je prav tako delal kot prostovoljec. Tam ni brezdomcev, ker zanje poskrbi skupnost, izvemo. Rožmanov članek tako povsem nevsiljivo, a zelo prepričljivo slovenski družbi nastavi ogledalo in hkrati skozi zgodbo izjemnega človeka poudari ne le pomen, ampak tudi bistvo prostovoljstva. Ki ni stvar velikih besed, ampak človečnosti.

Komisija za izbor Najboljše prostovoljske zgodbe 2020 se je zaradi izjemne kakovosti odločila za častno omembo dveh novinarskih prispevkov s področja prostovoljstva in dobrodelnosti:

Članek »Če delaš dobro, se ti dobro vrne.« Aljaža Vrabca, novinarja Dela, celovito predstavlja življenjsko zgodbo Mohameda Alburaia, begunca iz Palestine. S pretanjenim smislom za detajle Vrabec živo slika delo mladega bolničarja na palestinskih bojiščih, njegovo nevarno pot v Evropo ter iskanje novega prostovoljskega poslanstva v pomoči ljubljanskim brezdomcem. Vrabec je mojstrsko povezal igro usod na globalni in lokalni ravni: vzgibi človeškosti so v obeh primerih enaki.

Novinarka Prvega programa Radia Slovenija Cirila Štuber je v božičnem času sestavila pretresljiv kolaž pripovedi humanitarnih delavcev, ki pomagajo ljudem v stiski. Skozi njeno oddajo »Izbrišemo lahko razliko med nič in nekaj«, ob poslušanju avtentičnih glasov, zaslutimo razsežnosti krize, ki je prizadela prebivalce mnogih slovenskih krajev, in srčnost tistih, ki težke preizkušnje lajšajo s ponujeno roko dobrote. Radijsko novinarstvo Cirile Štuber se je z neposrednostjo in iskrenostjo izkazalo za neprecenljiv dokument sprememb, ki jih doživljamo. Prostovoljsko gibanje je ena redkih stvari, ki v tem času ostajajo nespremenjene.

Fotografije nagrajencev s priznanji so dostopne na spletni strani Slovenske filantropije.