Prihaja Paul Radu iz Romunije

Intervju

Prihaja Paul Radu iz Romunije

Romana Biljak Gerjevič

Paul Radu in Laura Ranca sta preiskovalna novinarja iz Romunije. Paul je vodja Projekta za poročanje o organiziranem kriminalu in korupciji (OCCRP), Laura pa članica skupnosti preiskovalnih novinarjev, programerjev, umetnikov in aktivistov RISE.

V petek ob 11. uri bosta na delavnici Preiskovanje. Vizualizacija. Razumevanje. pokazala, kako s sodelovanjem uspešneje odkrivati organizirani kriminal ter kako z vizualizacijo učinkoviteje in jasneje predstaviti pridobljene podatke. Paul bo v petek popoldan vodil tudi predavanje Novinarstvo brez meja. O čem točno bo govoril, pa nam je na hitro povedal že pred festivalom.

O čem boste govorili na petkovem predavanju Novinarstvo brez meja?

Govoril bom o tem, kako lahko preiskovalni novinarji iz Slovenije in ostalih držav sodelujejo s svojimi kolegi – tudi iz drugih kontinentov – da bi razkrili primere organiziranega kriminala in korupcije. Govoril bom o orodjih, ki jih novinarji lahko uporabijo za prekomejne projekte, kako take projekte sestaviti, uporabiti, in sicer na podlagi treh primerov dela, ki je že bilo storjeno. Predstavil bom nekaj projektov, ki sem jih sam koordiniral, in projekte, na katerih smo delali v okviru OCCRP – organizacije, ki jo vodim.

Zakaj je pomembno, da to novinarji slišijo?

Je zelo pomembno, saj dandanes ne moreš raziskovati visokih stopenj organiziranega kriminala in korupcije na najvišji stopnji – recimo v vladah – brez da bi pri tem prestopil meje. To je tako iz več razlogov. Samoumevno je, da se koruptivni politiki poslužujejo netransparentnih infrastruktur, da bi zakrili svoj denar. Ponavadi, če kdo od njih ukrade denar znotraj določene države, išče različne lokacije, kjer bi lahko svoj denar varno obdržal. Recimo, ga investira v Švico, Veliko Britanijo ali Združene države Amerike, kjer je lahko prepričan, da bo do svojega denarja imel dostop. Ko ukrade iz določene države, se zaveda, da ta država za njegov denar ni več varna.

Se vam zdi, da novinarji še vedno nismo dovolj dobri v mednarodnem povezovanju?

Mislim, da moramo v smislu mednarodnega povezovanja vsi dvigniti igro na višji nivo. Zelo majhno število novinarjev sodeluje zares učinkovito na mednarodnem nivoju. Po navadi projekt prevzame nacionalni interes in veliko preiskovalnih novinarjev prezre dogajanje na mednarodnem nivoju samo zato, ker so obremenjeni le z dogajanjem znotraj njihove države. Ampak to je zavajajoče samo po sebi, saj ravno te mednarodne poglede potrebujemo, da bi lahko zares ugotovili, kaj se dogaja v določeni državi, kot v Sloveniji na primer.