Protest proti stopnjevanju pritiska KPK na delo novinarjev

Stališče

Protest proti stopnjevanju pritiska KPK na delo novinarjev

Foto: Jure Eržen, Delo

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) ugotavljamo, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) nadaljuje in celo stopnjuje pritiske na delo novinarjev. S posegi KPK v svobodo govora bomo zato seznanili Evropsko in Mednarodno zvezo novinarjev (EFJ/IFJ) in Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Potem ko je KPK na družbo TSmedia izdajatelja Siol.net po objavi članka, v katerem je poročal o sumu, da se je predsednik KPK Boris Štefanec v postopku ugotavljanja nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja UKC Ljubljana znašel v konfliktu interesov, konec februarja naslovila zahtevo za razkritje vira informacije in posredovanje osebnih podatkov novinarjev, se je zdaj KPK s podobno zahtevo obrnila tudi na časnik Večer. Ta je v začetku marca poročal o odzivu DNS na zahtevo, ki jo je na TSmedia naslovila KPK in na kratko povzel vsebino članka. KPK mediju tudi zdaj v primeru zavrnitve posredovanja zahtevanih podatkov grozi z visoko globo.

KPK je v prvi zahtevi od novinarjev terjala tudi razkritje vira informacij. Po ostrem protestu DNS, da je takšna zahteva v nasprotju z mednarodnimi standardi zaščite virov, ki so pogoj za preiskovalno novinarstvo in učinkovit nadzor oblasti, je KPK od lova na žvižgača znotraj komisije očitno odstopila. Vztraja pa pri sumu prekrška glede razkritja prijavitelja. Glede na to, da KPK v zahtevi do Večera spreminja pravno podlago, s katero zahtevo utemeljuje, v DNS menimo, da očitno pravne podlage za ugotavljanje prekrška novinarjev zaradi razkritja prijavitelja, sploh nima. Prepričani smo, da Štefanec zlorablja mehanizme za zaščito identitete prijavitelja, ki se je v tem konkretnem primeru razkril sam, za izvajanje pritiska na novinarje in medije, da bi ti opustili opozarjanje na njegovo sporno ravnanje. Ponavljamo, da  je zgodba, ki so jo razkrili novinarji, brez vsakega dvoma v javnem interesu. Obravnava namreč dogajanje v državnem organu in sume nepravilnosti v postopku, ki je povezan z imenovanjem generalnega direktorja največje zdravstvene ustanove v Sloveniji.

Nova zahteva očitno pomeni, da se je predsednik KPK lotil serijskega obračunavanja z novinarji in mediji, ki mu niso po godu. Po mnenju Društva novinarjev Slovenije gre za zlorabo moči in grob poseg v svobodo govora. KPK pozivamo, naj nemudoma umakne svojo zahtevo do TSmedia in Večera in prekliče vse postopke, ki jih vodi zoper avtorje člankov.