Zahtevamo pravico za ubito novinarko

Stališče

Zahtevamo pravico za ubito novinarko

Društvo novinarjev Slovenije je zgroženo ob brutalnem umoru malteške raziskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je neustrašno razkrivala korupcijo v vrhovih politične in gospodarske elite na Malti.

Sodelovala je tudi pri projektu Panama Papers, vpliv njenega pisanja dokazuje, da je bil njen blog bran bolj od vseh časopisov na Malti. Pridružujemo se pozivom novinarskih organizacij iz celega sveta, ki zahtevajo pravico za ubito novinarko. Vse preveč napadov na novinarje ostaja neraziskanih, storilci pa nekaznovani. Po podatkih Odbora za zaščito novinarjev je kar 695 od 805 primerov od leta 1992 umorjenih novinarjev ostalo neraziskanih.

To je napačno sporočilo za tiste, ki novinarje in svobodo govora poskušajo utišati z nasiljem. Malteške oblasti zato pozivamo, da uvedejo temeljito in neodvisno preiskavo ter najdejo odgovorne za zločin.

Tragični dogodek na Malti nas mora skrbeti ne le kot novinarje, ampak kot državljane ene od članic EU. Opominja nas, da medijska svoboda celo v EU še zdaleč ni več samo po sebi umevna kategorija, o čemer pričajo rastoči pritiski na novinarje v posameznih članicah in kandidatkah, kot je denimo Srbija. Obsoditi bi ga morale tako posamezne države kot vrh EU.