Proti uvedbi obveznega samoprispevka za akreditirane novinarje

Stališče

Proti uvedbi obveznega samoprispevka za akreditirane novinarje

Foto: Dino Schreilechner

Novinarski organizaciji sta na vodstvo Centra urbane kulture Kino Šiška naslovili poziv naj obvezni samoprispevek za novinarje spremeni v prostovoljnega.

Na društvo in sindikat novinarjev se je včeraj obrnilo kar nekaj članov obeh novinarskih organizacij, ki so nas opozorili na uvedbo obveznega samoprispevka, ki ga je Kino Šiška uvedel za obisk dogodkov za osebe iz akreditacijske liste.

Kino Šiška smo pozvali, da obvezni samoprispevek za novinarje, ki se koncerta ali katerega drugega dogodka dejansko udeležijo zato, da bodo o njem poročali, spremenijo v prostovoljni prispevek. Novinarji so na dogodek napoteni s strani urednikov, medijske hiše pa po naših infromacijah tega stroška niso pripravljene kriti. Številni novinarji, med njimi mnogi mlajši, ki pokrivajo urbano kulturo, delajo v prekernih razmerah in so zato pogosto tudi sami v eksistencialni stiski. Razumemo namero Kina Šiška, da bi s samoprispevki radi pomagali perspektivnim glasbenim skupinam, vendar pa je po našem mnenju novinarje, ki na dogodke prihajajo zaradi svoje profesionalne dolžnosti, neprimerno siliti k plačevanju samoprispevka, saj gre za odnos med dvema profesionalnima dejavnostima. Lahko pa se novinarji za plačilo sami odločijo.