Radio Sarajevo: res le seks, vera in šport?

Novice

Radio Sarajevo: res le seks, vera in šport?

Romana Biljak GerjevičFoto: Dino Schreilechner

Vesna Andree Zaimovič, izvršna urednica in ena od ustanoviteljic spletnega portala Radiosarajevo.ba, ki s svojim delom kaže, da je možno biti uspešen, čeprav ne podlegaš pritiskom po rumenih vsebinah, je predstavila delovanje priznanega spletnega portala.

Radio Sarajevo je na svojem področju majhen fenomen, saj na svojem portalu doseže več kot 150.000 klikov na dan in je tako eden izmed najbolj uspešnih spletnih portalov na področju države in regije. Lahko se pohvali z zvestim občinstvom, pa čeprav ne delujejo komercialno in tako kot ostali. Urednica na predavanju razloži, da je medijev v Bosni in Hercegovini neskončno veliko, malo pa je takšnih, ki bi bili drugačni. V ospredju pokrivanja je mafija in vsakdanje afere, ki jih je toliko, da počasi že postajajo dolgočasne. Tudi PR je neskončen, dogaja se podobna zgodba kot v Sloveniji. Najljubša medijska tematika je, kot v mnogih državah, estrada, ki se ji počasi približuje črna kronika.

Zaimovičeva poudari, da velika večina ljudi ”hoče le seks, izjave verskih avtoritet in šport.” Zato se s kolegi na osnovi upanja, da niso čisto vsi ljudje tako plehki, odloči ustvariti nekaj drugačnega. Tako leta 2005 začne s predvajanjem Radio Sarajevo. Radio je prvotno zamišljen kot nemogoč projekt, ki bi vseboval malo govorice, veliko glasbe in nič reklam. Dve leti predvaja samo glasbo in deluje le z dvema zaposlenima osebama. S predvajanjem se osredotoči tudi na bosanske prebivalce, ki živijo izven meja svoje države. Poslušanje radia jim omogoči z dobrim spletnim portalom, ki svoj uradni začetek doživi leta 2007. Spletni portal radiu olajša delo, sploh na področju komuniciranja s poslušalci, obveščanja o novostih in sporočanja aktualnih, poglobljenih in daljših novic. Omogoči mu recikliranje vsebine, razbremenitev radijskega programa nepotrebne govorice in dodatno vrednost v marketinškem smislu. Tako ostane v programu več prostora za kvalitetno glasbo, katere ”dobrih 70 odstotkov ne boste slišali na nobeni drugi radijski postaji.”

Urednica dobro pokaže, da je z drugačnimi in kvalitetnimi vsebinami možno preživeti in obstati. Še posebej je ponosna na kolumniste Radiosarajeva, od katerih nekateri pišejo brezplačno, vsi pa poglobljeno in z veseljem. Je proti copy/paste novinarstvu, čeprav je alternativa zahtevnejša, bolj stresna in predvsem dražja. Te višje stroške pokrivajo predvsem z donacijami in manj z oglaševanjem. Pravi, da se jim poslušanost z vsakim letom viša, na kar so ponosni, saj vedo, da ustvarjajo nekaj iskrenega in dobrega. Pred kratkim so dodali še novo vsebino, in sicer podportal Manjine.ba, ki je namenjen manjšinam in marginaliziranim skupinam, ki skupaj in spravljeno bivajo v Bosni in Hercegovini.

Smisel spletnega portala poveže v misel: ”Nismo najbolj obiskani, nismo najbolj bogati, smo pa kredibilni, drugačni in kakovostni.”