Razmere v medijih lahko izboljšamo tudi novinarji sami

Novice

Razmere v medijih lahko izboljšamo tudi novinarji sami

Meta GantarFoto: Matej Povše

V organizaciji Društva novinarjev Slovenije (DNS) se v sredo začenja medijski festival Naprej/Forward. Šestič po vrsti bodo gostili tuje in domače medijske goste, med drugim novinarja Politico Europe Ryana Heatha, novinarja katolonskega javnega radia in številne druge. Tridnevno festivalsko dogajanje bo v Kinu Šiška otvorila projekcija dokumentarnega filma Srebrenica.

Dogodek, kot je festival Naprej, je priložnost, da se novinarji srečamo, pogovarjamo, vidimo dobre tuje prakse in si posledično prizadevamo izboljšati svoje delo, pravi programski koordinator festivala Adrijan Bakič. »Raven kakovosti novinarskega dela je odvisna od lastništev in uredništev, v katerih novinarji delujemo, a za dobro novinarstvo moramo nekaj narediti tudi sami,« dodaja.

Četrtek v znamenju tujih predavateljev

Pri pripravi letošnjega programa so upoštevali aktualno dogajanje v družbi in medijih. Eno od teh je gotovo status Katalonije po referendumu za neodvisnost oktobra letos. »Gre za zelo zapleteno politično zgodbo in prav je, da spregovorimo tudi o njej,« pravi Bakič. Med najvidnejšimi predavatelji na festivalu tako napoveduje novinarja katalonskega javnega radia Ricarda Ustrella in Joana Botta, ki bosta v četrtek v Kinu Šiška odgovorila na to, kako se politična kriza odraža v katalonskih medijih.

Med četrtkovimi gosti Bakič izpostavlja tudi Ryana Heatha s Politico Europe, ki novice iz bruseljskega političnega vrveža podaja na drugačen in celo humoren način. Prav tako izstopajoč je športni novinar David Walsh, ki je najbolj znan po tem, da je razkril dopinške prevare ameriškega kolesarja Lancea Armstronga. S svojo zgodbo je pokazal, da je poleg poročanja o rezultatih s športnih tekmovanj pri športnem novinarstvu pomembno tudi dogajanje v ozadju.

Četrtkovem dogajanju se bo pridružila Joanna Kakissis z ameriškega radia NPR, ki bo povedala, kako narediti aktualne radijske novice bolj privlačne in poslušljive. Novinar bosanskega spletnega portala Žurnal Avdo Avdić in urednik Eldin Karić pa bosta razkrila, kako lahko z majhno ekipo, kljub političnim in finančnim pritiskom, še vedno igrajo ključno vlogo pri ozaveščanju javnosti o korupciji v Bosni in Hercegovini. Še pred četrtkovim predavanjem bosta festival v sredo otvorila z brezplačno projekcijo Srebrenica, ki ji bo sledil pogovor z Avdo Avdićem. Vodil ga bo novinar POP TV Jure Bračko.

Tudi v Sloveniji bera kvalitetnih novinarskih izdelkov

Z letošnjo Medijsko bero bodo ponovno izpostavili nekaj najvidnejših projektov v slovenskih medijih. Letos se bo Beri pridružil dopisnik z Balkana Boštjan Anžin, ki je spremljal begunsko krizo od blizu (RTV SLO). Luka Hvalc bo predstavil šestdelni podcast Siniševo delo (Val 202), Aljoša Rehar bo več povedal o spletni aplikaciji Event Registry, ki je namenjena pregledovanju in analiziranju medijskega poročanja po svetu (STA), Sonja Merljak Zdovc pa bo predstavila prvi spletni časopis za otroke (Časoris). Medijsko bero bo vodila dolgoletna novinarka RTV Slovenija Mojca Širok.

Za piko na i delavnice in podelitev nagrad

»Ker se vedno lahko naučimo kaj novega in to kasneje vpeljemo v kasnejše delo, smo v petek pripravili tudi tri delavnice,« napoveduje Adrijan Bakič. Lektorica Darja Tasič bo na lektorski delavnici predavala o prevzemanju tujih zemljepisnih imen, Siniša Dedeić s srbskega portala Istinomer bo govoril o preverjanju dejstev, Ryan Heath pa bo novinarje in urednike učil pisanja dražilnikov oziroma teaserjev.

Po treh dneh neprestanega dogajanja in učenja bo v petek zvečer sledilo še veliko finale – podelitev novinarskih in fotoreporterskih nagrad čuvaj/watchdog v avditoriju Moderne galerije. Te so le še dodaten razlog, da gremo tudi letos na naprej.