Široka podpora slovenskim novinarjem

Novice

Široka podpora slovenskim novinarjem

Več predstavnikov slovenskih in mednarodnih organizacij je v zadnjih dneh izrazilo resno zaskrbljenost nad predlogi nove medijske zakonodaje v Sloveniji.

Člani in članice Slovenskega centra Pen, Foruma za demokracijo in ostali podpisniki (skupno 213 posameznikov in društev) opozarjajo javnost na predlog škodljivih in nesprejemljivih sprememb medijske zakonodaje, ki zadevajo ključne medije v Sloveniji in kažejo zelo jasno težnjo vladajoče politike po podreditvi in obvladovanju teh ključnih medijev in Slovenske tiskovne agencije, kar nakazuje tudi težnjo po popolnem obvladovanju informiranja javnosti v Republiki Sloveniji.

PEN


 

Opozorilom in pozivom Evropske radiodifuzne zveze so se pridružili v Evropski zvezi novinarjev (EFJ) in Medijski organizaciji Jugovzhodne Evrope (SEEMO). Kot so zapisali v skupni izjavi z EBU, so zaskrbljeni predvsem zaradi predlaganih sprememb financiranja javnih medijev v Sloveniji in izredno kratkega obdobja, predvidenega za javno razpravo.

STA | EBU | EFJ


 

Mednarodni inštitut za tisk (IPI) je v pismu slovenskemu političnemu vrhu izrazil resno zaskrbljenost nad predlogi nove medijske zakonodaje v Sloveniji.

STA | IPI


 

Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) je podalo stališče na del novele, ki spreminja določbe o upravljanju STA. Takšna sprememba v praksi pomeni popolno in neposredno kontrolo vsakokratne izvršne oblasti glede imenovanja štirih članov nadzornega sveta STA. Na ZNS opozarjajo, da takšna ureditev onemogoča vključenost drugim političnim strankam zastopanim v DZ ter zmanjšuje pritisk na preglednost postopkov imenovanja članov nadzornega sveta STA.

ZNS


 

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je pozvala slovensko vlado, naj zagotovi dovolj časa za poglobljeno javno razpravo o predlogih novel medijskih zakonov.

STA


 

Slovenske kolege sta s solidarnostnim sporočilom podprli tudi hrvaški novinarski združenji Hrvaško novinarsko društvo in Sindikat novinarjev Hrvaške.

STA | HND | SNH