Sirskim borcem orožje iz nekdanje Jugoslavije

Novice

Sirskim borcem orožje iz nekdanje Jugoslavije

Nika SenicaFoto: Matej Povše

Novinarji organizacij Balkanska preiskovalna mreža (BIRN) in Mreža za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP) so leto in pol s kolegi iz Češke in Slovaške razkrivali skrivne mreže orožarske industrije med omenjenimi državami in Saudsko Arabijo, od koder orožje prodajajo v Turčijo in Jordanijo, na koncu pa na vojno območje v Sirijo. Direktorat za letalski promet Srbije je uradno priznal 50 letov, ki so v 13 mesecih prevažala orožje na Bližnji vzhod.

»V noči na 28. november lani je letalo beloruskega podjetja Rubi Star poletelo s piste beograjskega letališča Nikola Tesla proti Saudski Arabiji. Letalo je bilo polno orožja,« se začne poročilo dvajsetih novinarjev, ki so sodelovali v razkritju orožarske industrije. To so od leta 2012 ocenili na vrednost 1,2 milijarde evrov. Večino preiskovalnega dela so novinarji poleg terenskega dela opravili na spletu, predvsem na socialnih omrežjih. S posnetki sirskih borcev, objavljenih na youtubu, so lahko preverili znamke orožja, o katerem so ugotovili, da gre za jugoslovansko orožje, staro do 30 let. Da je letalski tovor orožje, so jim množično, a neuradno, potrdili viri, od delavcev v orožarski proizvodnji do amaterskih sledilcev letal in sirskih borcev.

Preiskovalni novinarki Miranda Patrucić (OCCRP) in Jelena Ćosić (BIRN), ki sta projekt predstavili na medijskem festivalu, sta dejali, da so prek uradnih poročil našteli okoli dvesto letal, osumljenih posrednega prevažanja orožja v Sirijo. »Samo tovorno letalo je po naši analizi iz Beograda v Saudsko Arabijo osem mesecev letelo do dvakrat na teden, včasih tudi večkrat,« je dejala Jelena Ćosić.

Ugotovitve so vzbudile pozornost svetovne javnosti in evropskega parlamenta, ki je sprožil preiskavo. Poslance v nemškem parlamentu pa je preiskovalna zgodba spodbudila k razpravi o popolni prepovedi prodaje orožja v Saudsko Arabijo. Hrvaški in srbski vladi se takšen posel zdi le dober vir zaslužka.