Vice: Recept za odpisane? Kakovost! #video

Novice

Vice: Recept za odpisane? Kakovost! #video

Zala ŠtritofFoto: Matej Povše

V Grčiji, sinonimu za politično, gospodarsko in humanitarno krizo sodobnega časa, so pred skoraj tremi leti pod vodstvom odgovornega urednika Thanasisa Troboukisa ustanovili podružnico globalnega medija Vice. V negotovih razmerah mu je uspelo preživeti in ustvariti kakovostne novinarske zgodbe.

»Vice je šepetalec mladim,« so globalni uspeh medija opisali v New York Timesu. Kako jim je uspelo privabiti del občinstva, ki so ga tradicionalni mediji že odpisali?


S plavanjem proti toku. Zakonitosti, po katerih delujejo mainstreamovski mediji, so obrnili na glavo. »V Grčiji nihče ni želel vlagati v spletne vsebine, prepričani so bili tudi, da mladi niso zmožni dolgotrajne koncentracije, dolga besedila in videoposnetki naj bi jih odvračali od branja. A mi smo začeli objavljati dolge zapise in snemati dokumentarne oddaje,« se je nasmehnil Troboukis in pomenljivo poudaril, da je ključno to, da občinstva ne podcenjujejo: »Tudi novinarji smo državljani iste države, istega sveta. Zanimamo se za iste zgodbe. Nismo nad občinstvom, ampak del njega.«

Za dobro zgodbo si je treba vzeti čas

Proti toku ne plavajo le z dolžino vsebin in spoštovanjem občinstva, ampak tudi z drugimi elementi: njihovi viri nikoli niso anonimni, informacij ne povzemajo po drugih medijih, vztrajajo pri resnici in si prizadevajo za kakovostne avtorske fotografije.

»Poročamo o zgodbah, ki so jih drugi mediji zavrnili. Smo edini medij v Grčiji, ki, na primer, odprto govori o spolni usmerjenosti,« je navedel Troboukis in poudaril pomembnost izvirnih vsebin in sledenja zgodbam.

Prispevki, ki jih ustvarjajo, vključujejo vse strukture grške družbe, ne govorijo le o elitah velikih mest. »Ne ukvarjamo se s tem, kaj je določen politik rekel drugemu. Dogajanje poskušamo osmisliti. Na kraj dogodka pridemo vedno prvi ali tam ostanemo zadnji – ko dogajanje nikogar drugega ne zanima več,« je povedal Troboukis.

Za vsako zgodbo si vzamejo čas. Ker v njihovi redakciji dela petnajst novinarjev, fotografov in producentov, na dan objavijo le deset zgodb. »Kako naj majhna ekipa ustvari sto dobrih zgodb? To je nemogoče. Naših zgodb je »le« deset, a vanje vložimo ves svoj trud,« je pojasnil Troboukis.

Mladi za mlade

Marsikateri mlad novinar v Sloveniji je že skoraj presenečen, če mu za delo plačajo. Vzorci dela so ustaljeni in zelo rigidni, prostora za inovativnost pa je premalo. V Grčiji je položaj še slabši, Troboukis je poudaril, da je glavna zadolžitev, ki jo večina grških medijev zaupa »zelenim« novinarjem, kuhanje kave. Tudi temu se je kot odgovorni urednik grškega Vicea odločil upreti: »Najel sem novinarje, stare od dvajset do trideset let, in nekaj izkušenih starejših kolegov, ki so jih v poklic uvedli. In vsem smo za novinarsko delo pošteno plačali.«

Spletne vsebine grškega Vicea so hitro postale uspešnica. V desetih mesecih od ustanovitve so na grški televizijski postaji dobili oddajo Vice on Antenna, v kateri so predvajali najuspešnejše videovsebine z njihove spletne strani. Pozneje se ji je pridružila še oddaja Vice specials, v kateri predvajajo 45-minutne dokumentarce.

(Ne)omejena svoboda govora

Troboukis se z novinarstvom ukvarja šestnajsto leto. Njegove izkušnje so različne, a njegovo delo se je, odkar je odgovorni urednik grškega Vicea, zelo spremenilo. »Mediji v Grčiji so v slabšem stanju kot ekonomija. Medijska zakonodaja je zelo rigidna in za novinarsko delo so eden največjih problemov pravne ovire. A dobro poznam medijske zakone, zato v njih lahko najdem pomanjkljivosti in s tem pot do objave,« je pojasnil Troboukis in dodal: »Prvič v svoji karieri uživam popolno svobodo izražanja. Nihče mi ne govori, kaj in kako naj pišem.«