Šiška za tri dni medijsko središče Slovenije

Novice

Šiška za tri dni medijsko središče Slovenije

Eva Kuhar, Maja VojskaFoto: Dino Schreilechner

»Za valentinovo smo imeli prvi sestanek za festival,« je pred dvorano Katedrala povedala izvršna producentka dogodka Nika Logar. Novembra se je tako, po dolgotrajnem procesu nastajanja, začel težko pričakovan prvi medijski festival Naprej/Forward.

Center urbane kulture Kino Šiška se je za tri dni spremenil v medijsko središče Slovenije. Čez dan je potekal pester program predavanj različnih strokovnjakov, ki so kasneje v preddverju prvega nadstropja centra obiskovalcem ponudili tudi možnost sproščenega pogovora ob skodelici kave. Istočasno so se v dvorani M hotela zvrstile raznovrstne delavnice, namenjene novinarjem, fotografom, lektorjem … Potem ko so si obiskovalci ogledali tudi filme z novinarsko tematiko, se je program vsak dan zaključil z večernim druženjem ob prijetni glasbi v preddverju priljubljenega zbirališča urbane kulture v Šiški. Največ zanimanj je požel Elvis J. Kurtović z Radia Sarajevo.

Najodmevnejši dogodek festivala je bila zagotovo slavnostna podelitev novinarskih nagrad Bratstva resnice. Nagrado za dosežke mladih novinarjev sta letos prejela novinar Primorskih novic Peter Verč in novinar Dela Nejc Gole. Nagrado s področja novinarske fotografije je prejel fotoreporter Dnevnika Luka Cjuha, nagrado za izstopajočo novinarsko stvaritev novinarka Vala 202 Jana Vidic in novinar Dnevnika Primož Cirman, nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva pa voditelj večernih poročil Matjaž Tanko.

Najbolj znana imena udeležencev, ki so sodelovali na dogodku, so bili filmski in dokumentarni ustvarjalec Friderick Baker, medijski svetovalec Robert Freeman, urednik mednarodne fotografije pri reviji Time Patrick Witty, vojna dopisnica TV Slovenije Karmen W. Švegl, vojni dopisnik Dela Boštjan Videmšek, direktor novic in programa Al Jazeere Balkans Goran Milić, preiskovalni novinar Stevan Dojčinović in drugi.

V nadaljevanju si lahko za boljši vpogled v festivalsko dogajanje  preberete številne prispevke, ki so nastali v treh dneh dogodka.

Boštjan Videmšek: »Svojemu vojnemu poročevalstvu se bi odrekel le, če bi dobil otroka. Tega pa ne načrtujem.«

Ervin Hladnik Milharčič: »Novinarski dnevi so bili tako birokratsko toga institucija. Letos pa sem se po dolgem času ponovno pojavil, ker se mi je zdelo zanimivo reči, ja. Festival ima dejansko povezavo z resničnim novinarskim delom in niso v ospredju akademska vprašanja, ki se vrtijo okoli niča.«

Karmen W. Švegl: »Pred desetimi leti, ko sem pričela delati me ni bilo ničesar strah. Sedaj ko sem starejša pa razmišljam o posledicah in me je zato veliko bolj strah.«

Luka Cjuha, Gasar Jaka in Voranc Vogel: »Imajo premalo jajc, da bi objavili drznejše fotografije

Vesna Andree Zaimovič: »Nismo najbolj obiskani, nismo najbolj bogati, smo pa kredibilni, drugačni in kakovostni.«

Matej Praprotnik: »Všeč mi je festivalsko vzdušje.  V preteklosti je bilo sicer super oditi za tri dni v Ankaran, ampak je bila družba bolj  zaprta. Dobro je, da je na festivalu veliko študentov in da so zajete raznolike teme, ki dajejo prostor za razpravo.  Mislim, da  lahko gremo res samo še naprej.«

 

Izjave obiskovalcev:

»Super je bilo. Ko ti predava človek s tolikšnimi izkušnjami, ima to neko vrednost. Sam se ukvarjam z videom in podobnimi stvarmi in vsak nov podatek je dobrodošel,« Grega Grosman iz Večera.

»Nisem se moral udeležiti vseh predavanj, zato sem moral narediti izbor, kaj si bom ogledal in česa ne. Všeč mi je to, da se lahko novinarji med seboj malo družimo in si izmenjamo izkušnje, česar po navadi ne počnemo, ker nam tempo vsakdanjika tega ne dopušča. Dobro je, da pridejo tudi novinarji z drugih delov sveta in nam pokažejo neko drugo realnost, kot jo mi živimo tukaj. V prihodnosti se bom takih dogodkov seveda udeležil,« novinar Mitja Marussig.

»Všeč mi je, da se medijske teme odpirajo in da se o njih govori. Dobro je slišati raznovrstna mnenja različnih sogovornikov. Izmenjala so se številna stališča, kje je novinarstvo danes in kje bo jutri. Festival vidim tudi kot možnost, da se družim s kolegi novinarji,« novinar Andrej.